С фокус върху екологичните аспекти в архитектурата и дизайна

Къща с ексклузивен дизайн и модерна архитектура

Почти невъзможно е да не забележите още от пръв поглед как стъклото е използвано не само щедро, но и много смело в архитектурната композиция на тази къща. И едва ли бихме могли да упрекваме архитектите в такава разточителност, защото съвсем умишлено фокусът при проектирането на сградата е отнесен към красотата и функциите на стъклото.

 

Защото тази луксозна резиденция, проектирана от архитектурно   314 Architecture Studio, се намира в покрайнините на гръцката столица. Факт е, че климатът позволява влагането на толкова стъклени обеми от една страна, а от друга – нищо не е трябвало да скрива от обитателите прелестите на панорамната гледка към морето. И още – стъклените фасади осигуряват и съвсем естествена вентилация на помещенията в къщата.

В сградата са обособени 3 самостоятелни  апартамента. Всеки от тях е с площ по 250 кв.м площ,  разпределени между просторна дневна зона, 1 основна и 2 по-малки спални.

Тенденциите към “зелена” архитектура и еко-дизайн намират изцяло приложение в екстериорното и интериорно оформление на цялата сграда. Следвайки такъв модел, архитектите създават архитектурен образец, който предлага красотата на естественото и подходяща жизнена среда за средиземноморския климат в Гърция.

Голям басейн и прекрасна покривна градина осигуряват прохлада в горещите вечери, а от градината с поглед към небето, се открива и цялата красота на морската шир.

Великолепно оформен атриум позволява не само свободното навлизане на слънчевата светлина в по-второстепенните области в къщата, но и поддържа хладна вътрешността й в горещите летни дни. На практика той изпълнява функцията на фуния, през която да излиза топлият въздух, което пък води до намалена консумация на ел. енергия за климатичната система.  А още прохлада обитателите могат да потърсят и в открития басейн – връзката между водата и сградата също осигурява естествено охлаждане.

Апартаментите са оборудвани с най-новите поколения наклиматични системи и системи за подово отопление, приятелски настроени към околната среда.

Материалите, използвани за стените и подовете в помещенията, са от натурален произход – камъкът и дървото в облицовките и обзавеждането са посланици на естествената природа в  интериорните пространства.

Атрактивно стъклено стълбище е от водещите акценти в интериорното решение. Структурата му може да предизвика само възхищение – стълбището не само хармонира на стъклените фасади, но и не скрива от погледа нито един детайл в модерното обзавеждане.

Тази къща с екслузивен дизайн в покрайнините на Атина доказва, че  модерният комфорт и съвременният начин на живот се нуждаят от мощната подкрепа на “зелените” тенденции в архитектурата, справящи се успешно с актуалните екологични предизвикателства.

Галерия:

Споделете тази публикация

Post Comment