ЖИЛИЩА

Архитектура Архитектурни проекти

Когато океанът приласка скалата…

Луксозна къща край гр. Дакар, Сенегал

Драматични и сложни архитектурни обеми увенчават достолепно върха на стръмна скала в покрайнините на столицата на Сенегал – гр. Дакар. Да, определението къща е твърде скромно за този блестящо изпълнен архитектурен обект, който е резултат от съвместната работа на архитектурно студио  SAOTA (Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects) и интериорните дизайнери от OKHA Interiors.

Уникалната  като визия сграда грабва първо погледа със сложното решение на конзолните бетонни покриви и двойни обеми, които зашеметяват с мощта на прийомите на съвременната архитектура.

Къщата е проектирана на в два обема, свъзани помежду си и на 2 нива, като логично първото е зона “ден”, а частните поещения са на втория етаж.

Разположението на къщата предопределя както архитектурния облик, така и интериорното решение – високият бряг и Атлантическия окен са събирателният фокус на всички идеи. Прекрасната гледка към морските изгреви и залези не е трябвало да бъде по никакъв начин скривана – максималното остъкляване на фасадата го осигурява.

Непосредствено пред сградата е разположен огромен плувен басейн, край който са ситуирани няколко къта за отдих, частично защитени от слънцето чрез конзолния бетонен покрив. Къде свършва басейнът и започва океана – визуално граница сякаш не съществува. Красиво оформената градина само поставя частични бариери пред тази безбрежност.

Идеята на архитектите е да създадат сграда, която да изглежда като символично прикачена към океана – екстериорът да навлиза визуално в интериорното решение като създаде динамично вътрешно пространство, но без да оказва влияние на чистите геометрични линии.

Интериорните дизайнери следват тази концепция, изграждайки декор, който хармонично съжителства с архитектурните елементи – щедрото жилищно пространство предполага към оформянето на различните функционални зони, без да налага изграждане на граници между тях, за да се следва линията за свобода и простор. За персонализиране на интериора ключова роля изпълняват произведения на изкуството като множество картини и скулптури.

Особено голямо внимание е обърнато на системата за осветление на сградата. Всяко едно помещение грее със сложни композиции от вградени скрити и окачени тела, които съвместно  изграждат една вдъхновяваща симфония от изящни светлини и сенки, която вечер океанът с удоволствие отразява.

Перфектното съчетание между природните  дадености на терена и постиженията на съвременната архитектура създават един достоен за възхищение резултат – прекрасна къща, там някъде в Западна Африка!

Галерия:

 


Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища  


 

 

 

 

Архитектура Архитектурни проекти
 

Абонирайте се за RSS канал

НОВИ ПРОДУКТИ - магазин ЖИЛИЩА
thumb


thumb


thumb


 

Печка на твърдо гориво

Сгъваемо легло - Como

Тавански стълби - различни модели

Декоративни тухлички

Декоративни камъни

   

Горивни камери за камини

Горивни камери за камини

Декоративни пана

Декоративни панa - XPS 3D - за стени и таван

Простори

Честър - кожено кресло

Капаци за WC

Дървени градински мебели
Дървени градински мебели

  

 

Покривни прозорци

Капандури

Стъклени тухли

Стъклени тухли - размери 19 x 19 x 8 см и 19 x 9.4x 8см

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Биокамини

Облицовъчен камък

Етажерки и поставки за баня

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Политика на поверителност