ЖИЛИЩА

Интериор ДекорацияИнтериорни проектиИнтериорен дизайн

В търсене на постижимата уникалност…

40 идеи за декорация на стени с 3D панели от XPS

 

Човешкото въображение не познава граници – неоспорим факт, който в пълна сила се отнася и за стремежа към постигане на уникалност в домашния интериор.

Всеки от нас има свое виждане за уют и естетика, по чиито рамки да изгради декора на своето жилище, но все се промъква едно червейче на съмнението – а дали не мога да направя нещо по-различно от другите?! В цветове, във формите, в обзавеждането или в декорацията…

Да, точно на един тип декорация възнамеряваме тук да обърнем внимание, която съвсем не е непозната, но може би не съвсем експлоатирана – поне не все още! А като търсим варианти за уникалност в интериора, 3D панелите от XPS (екструдиран пенополистирол) са наистина добър избор при развихряне на въображението на всеки домашен дизайнер!

Защото технологиите 3D, макар и не съвсем отдавна, бързо и стремително не само се впуснаха, но и трайно настаниха в живота ни. Филмите, създадени в този формат удивляват със своята реалност, триизмерните обемни пространства изтриват границите между фантазията и реалния свят, а такива технологии започнаха да се използват и от дизайнерите при проектирането на помещенията.

Защото декоративните 3D панелите, приложени в жилищния интериор, позволяват както решаването на естетически и практически задачи, така и предоставят нови възможности за творчество и самоизразяване в света на съвременния интериорен дизайн!

А основното им предимство е, че те позволяват бързо и просто да се изгради интериора като го направят оригинален и очарователен. И още – изобилието от различни релефни модели биха могли да се впишат хармонично във всеки стил на обзавеждане не само на дневната, но и кухнята, и спалнята. Овали, кръгове, квадрати, футуристични, геометрични или дори почти пълна имитация на камък – вариантите са наистина много…

На практика декоративните XPS са изработени от екструдирана полистиролна пяна като стандартно размерите на едно пано са 50х50 см. Обикновено са бели, боядисват се лесно с вододисперсни бои в предпочитан цвят, подхождащ на интериорното решение на помещението. Предлагат се и модели пана с вече готово оцветяване и декор в различни стилове.

Много са леки, 1 кв.м тежи около 150-200 г, което ни най-малко не утежнява стената и конструкцията на жилището. Залепването им е изключително лесно, извършва се с монтажно лепило, което НЕ съдържа ацетон (познато още като санитарен силикон).

Лепилото се нанася само по ръбчетата на паното и Z- или X-образно по задната повърхност и се прилепва към стената. Препоръчително е боядисването да се извърши преди монтажа на стената, но ако вече монтирани пана се нуждаят от реновация, може да се направи и по обичайния начин за оцветяване на стени.

Всъщност, паната са подходящи за декорация и на тавана – въпрос на предпочитание и търсен ефект.

Декоративните 3D панели могат да се въприемат и като универсален декор за стени, който не само позволява изграждането на оригинални акценти, но и има опцията да скрива недостатъци и неравности на стената.

Релефната им повърност разсейва звуковите вълни, което подобрява акустиката на помещението и намалява шума, но и не само – с помощта на вградено или насочено осветление могат да се постигнат забележителни ефекти и красива игра на светлина и сенки.

Материалът, от който са произведени – полистиролна пяна, има също и топлоизолационни качества. Не се изискват никакви специални умения за монтажа им, както и специални иструменти.

Прилагането на такъв тип декорация с триизмерни панели е необходимо да се извършва все пак внимателно и в умерена доза, за да се избегне претрупването на пространството.

Обикновено декоративните 3D пана се използват за декорация на част от стените – зад телевизора, до дивана, над таблата на леглото в спалнята или просто като самостоятелна конфигурация за акцент в пространството именно заради релефа си, който „поглъща“ вниманието и може чисто оптически да „превземе“ пространството. Да, може да се изгради и цяла стена, но е препоръчително това да се случва в големи помещения.

И както при тапетите, паната с хоризонтално изразен релеф оптически разширяват пространството, а вертикалните форми увеличават височината.

Един от най-очевидните недостатъци на триизмерните панели е необходимостта от редовна грижа за тях, защото релефът им все пак натрупва прах, но от друга страна те са много издръжливи във времето, защото не се страхуват от слънчевата светлина и влага.

Биха могли да се използват за декорация дори и в баня, но стига да не са близо до течаща вода и помещението да се проветрява редовно. От чисто практическа гледна точка не е добре да се използват за декорация на помещения с голяма интензивност на движение и натоваремост като антре или детска стая, защото формите им не са все пак напълно устойчиви на силни удари или натиск.

Въображението не познава граници, но идеите имат свойството да го провокира – нашите са на ваше разположение!

 

Галерия:

 

Различни модели и техните цени можете да разгледате ТУК!

 

 


Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища  


 

 

 

ИнтериорДекорацияИнтериорни проекти


 

Абонирайте се за RSS канал

,
 

Печка на твърдо гориво

Сгъваемо легло - Como

Тавански стълби - различни модели

Декоративни тухлички

Декоративни камъни

 

Горивни камери за камини

Горивни камери за камини

Декоративни пана

Декоративни панa - XPS 3D - за стени и таван

Простори

Честър - кожено кресло

Капаци за WC

Дървени градински мебели
Дървени градински мебели

  

 

Покривни прозорци

Капандури

Стъклени тухли

Стъклени тухли - размери 19 x 19 x 8 см и 19 x 9.4x 8см

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Биокамини

Облицовъчен камък

Етажерки и поставки за баня

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Политика на поверителност