Етно-дизайн в черно и бяло

Ин-Ян концепция в интериор на украинска вила

 

Всички обичаме да повтаряме по различни поводи крилатата фраза “Красотата ще спаси света”, но когато става въпрос за жилищни пространства, бихме могли да намерим и друго значение – че реализацията на красотата и хармонията ще ни спасят от сивотата в живота.

Абсолютно доказателство на горното твърдение е интериорното решение на тази изключително симпатична вила, намираща се край селце в украинските Карпати.
Създатели на интериора са дизайнерите от студио Chaplinskyy & Associates.

Всъщност, вила е твърде скромно определение, защото сградата съвсем наподобява малък приказен дворец от книжка с черно-бели картинки.

Планината е идеално място за дълбоки и спокойни размисли – ето защо дизайнерите избират като тема на интериорното решение символа на дуализма Ин-Ян.

Взаимодействието на противоположностите и тяхното хармонично равновесие,
черно и бяло, мрак и светлина, минало и бъдеще – това вечно противопоставяне се простира като идея на проекта през оформлението на цялата сграда, прониквайки във всяко едно ъгълче на интериора и екстериора.

Повечето декоративни елементи в интериора са проектирани индивидуално, но умело вплетени в единна стилистична концепция. Всички детайли – от цвета на фасадата до избора на прибори за хранене са прецизно подбрани, за да оформят общата картина на набелязана двуцветна композиция.

Стените на помещенията са от дървени греди, разположени хоризонтално и боядисани в бяло, което подчертава хармонията и визуално свързва всички функционални зони. Естествено, за да се получи търсения двуцветен модел, подовете са тъмни.

В дневната зона са маркирани два къта за отдих – кът с мека мебел край ниска маса и бели кресла непосредствено пред камината.

Големите прозорци са умишлено декорирани със съвсем леки, почти прозрачни завеси, за да не пречи почти нищо на свободното навлизане на естествената слънчева светлина.

Трапезарията и кухнята следват буквално черно-бялата идея за интериорно оформление и напомнят за кадри от някой прастар филм.

Като логично продължение в глобалното виждане за идеята фасадата на дървената вила е решена в черно, а интериорът – в бяло.

Резултатът е твърде екстравагантно тълкувание на традиционното възприемане на дървената архитектура, но напълно логичен за място за отдих сред прекрасен планински пейзаж.

 

 

Вилата разполага с 3 спални, като всяка, въпреки цветовото единство, третира различна концептуална тема в зависимост от предпочитанията на членовете на семейството.

Малко езерце и беседка край вилата допълват идиличната картина, предразполагаща към пълен релакс, далече от градската суета.

 

 

Този дом, пълен със светлина, уют и типична украинска атмосфера, е перфектен пример за съвремен етно-дизайн, а на собствениците със сигурност вече всички завиждаме!

www.chaplinskyy.com

Споделете тази публикация