Интериорен проект на дневна зона 36 кв.м

Функционалност и атрактивни форми, заимствани от съвършенството на природата

 

Пролет, слънце, дървета със зелени корони, градини, от които се носят неземни аромати, навред жужат неуморно пчелички, които летят от цвят на цвят, събират цветен прашец, а после бързат към своята малка къща, където голямото сплотено пчелно семейство ще произведе в пчелната фабрика онзи прекрасен елексир, който всички толкова обичаме…

Интериорен проект на дневна зона 36 кв.м

Вероятно вече се чудите каква е връзката между един интериорен проект и картината, която току-що обрисувахме?

В нашия случай са няколко, но първата е, че в това жилище живее едно голямо сплотено семейство, а другите ще разберете от разказа на интериорния дизайнер Яна Мечкарова от студио “Кала Дизайн”, автор на проекта, който представяме:

“Дневната зона с обща площ 36 кв.м е разположена в югоизточната част на апартамент с квадратура 180 кв.м, в който живее голямо семейство. В първоначалното разпределение на жилището съществуваше преградна стена, която премахнахме и така присвоихме  още 10 кв.м към дневната зона, където разположме кухнята.

Акцентът в интериорното решение пада върху стените

Акцентът в интериорното решение пада върху стените, които са специално декорирани с елементи от МДФ боя гланц.

Две от стените в дневната са външни, а паната, освен декоративна, имат и втора функция – играят роля на допълнителна вътрешна изолация на помещението.

Фигурите, които образуват  те, са заимствани от окачения таван със скрито осветление, но са подсилени като въздействие чрез допълнителен цветови контраст. Формата на таваните в кухнята и хола напомня за разкривена пчелна пита, а скритият им смисъл е „сплотено семейство” – също като при пчеличките в тяхната “къща”, пчелния кошер.

Собствениците на жилището имат голямо семейсво, което наистина е сплотено. Светлината за тях е от особено значение – ето защо сме използвали щедро скритото осветление, за да подчертаем красивите форми на тавана – 118 л.м.

Подът в дневната е естествен дъбов паркет с естествен байц. За изработка на мебелите е предвиден МДФ фурнир дъб с тъмен байц и гланцови повърхности за някои от окачените шкафове.

Формата на таваните в кухнята и хола напомня за разкривена пчелна пита

За да осигурим преграда за остатъчните миризми при готвене, проектирахме полупрозрачни плъзгащи се врати. Те са стъклени, с матирани вертикалки ивици, които компенсират акцентите по тавана и предизвикват усещане за по-голяма височина.

Интериорен проект

На фона на всички тези интензивни форми и осветление в дневната зона, като форма на баланс използвахме меки и топли цветове, които успокояват атмосферата и придават усещане за уют.

Канеленото кафяво по стените хармонично контрастира на светлата гланцова ламперия, а неутралните сиво-кафеникави дамаски по големите меки дивани са изключително практични за всяко голямо семейство”.

Интериорен проект на дневна зона

Няма по-добър модел за подражание от прекрасните образци в естествената природа и нейните обитатели, а доказателството е пред вас!

За повече информация и контакти:


Инж. дизайнер Яна Мечкаровa

Студио “Кала Дизайн”
0888780852
jana@kala-design.com

www.kala-design.com
http://www.facebook.com/kaladesignbg

Споделете тази публикация