Камина и стълбище – успешен и ефектен съюз

38 идеи за камина под стълбата в дневната… или до нея!

 

Камина под стълбата – ефектно и функционално решение, но при две условия – да имате стълбище и да обичате топлата красота на живия огън!

Не бихме искали да налагаме ограничения при разглеждането и използването на тези наши идеи, няма и да го направим, но неоспорим факт – интериорните стълбища са налични само в къщи и апартаменти на две нива.

Стълбищата са абсолютно неразделна част от всяка къща или мезонет – те позволяват придвижването между етажите, понякога дори украсяват допълнително интериорното пространство, но за тяхното изграждане е необходимо доста място.

А не е никаква тайна, че пространството под тях често остава празно и на преден план излиза търсенето на изобретателни начини за усвояването му и практическо приложение.

Е, срещат се и случаи, при които поради твърде особената и неправилна форма на стълбите тази задача да не може да се увенчае с успех, но те не са масово явление.

Камината е копнеж, блян, мечта, очаквана в някой момент реалност – както и да я наречем, все ще имаме предвид стремежа на хората да се радват на красивата игра на пламъците в живия огън и на несравнимата топлина, която създава.

Точно по тези и още много причини камината отдавна не е лукс в съвременните домове – не можем да я определим като неизбежна необходимост, но можем да й припишем първото място в планирането при обзавеждането на безброй жилища, не само къщи.

И така, ако съберем в максимална близост тези два елемента, със сигурност ще се получи един повече от ефектен съюз!

 

Горивни камери за камини

В редица случаи камината под стълбата ще е правилният ход при усвояване на пространството под стълбището, в други ще е изградена максимално близо до него, но в цялостното възприятие на този ансамбъл ще има страхотен резултат! А именно – изграждане на един своеобразен център на комуникация – между етажите на сградата и между членовете на семейството.

Всичко това е възможно, ако интериорното стълбище е предвидено да бъде позиционирано в дневната зона. В редица решения за обзавеждане на къщи се получава точно така и то по предварителна планировка на разположението на различните кътове, направена от собствениците.

В настоящия момент няма как да разгледаме всички видове камини, които биха намерили мястото си в даден дом, но ще отбележим, че местоположението на камината е необходимо да се предвиди още при изграждане на архитектурния и конструктивен план на къщата.

камина под стълбата

Разбира се, това се отнася най-вече за моделите, които изискват комин – за електрическите камини и камините на биоетанол няма такова условие. Техният монтаж не зависи от някакви конструктивни особености, освен предвиденото за тях място.

камина под стълбата

Идеята за камина под стълбата не е някакво супер ново или революционно решение, но си струва да се обмисли при строеж на нова или ремонт на съществуваща къща.

камина под стълбата

Сами по себе си камината и стълбата са впечатляващи интериорни елементи. Тяхната компилация спестява простраство, но за да се оцени индививидуалната им красота, то те не бива да се конкурират помежду си.

Иначе казано – трябва да бъдат изработени в един и същ стил с цялостното обзавеждане на дома, независимо дали е модерен, класически или рустикален. И още нещо много важно – необходимо е да се спазват всички противопожарни разпоредби и норми!

За предпочитане е всички лесно запалими мебели, декорации или други интериорни елементи да бъдат разположени на подходящо разстояние, а подовата настилка на около 60-80 см от камината да бъде от незапалим материал, например теракота, мрамор, гранитогрес или камък.

Изграждането на собствена къща дава възможност да се реализират значителни интересни и смели решения, каквото е дневна зона с камина под стълбата. Така ще се съчетаят ефектно красотата, практичността и комфорта в едно пространство, а нашите идеи тук са на път да го докажат!

 

Галерия:

 

 

 

Биокамини

Споделете тази публикация