На фокус –  шармантната симбиоза  червено +  бяло  в интериора

Избирането на  цветова комбинация в интериора на дома е голямо предизвикателство, което често води до страхотни главоблъсканици.

Може би донякъде заради това, а и заради търсенето на повече светлина – реална или оптически илюзорна, в съвременните интериорни тенденции често се залага на бялото – за стени, тавани, мебели.

Действително, белият цвят е деликатен, нежен и фин, но комбинацията му с някой интензивен – като червения, води до създаването на много ефектни контрасти.

Червено-бялата комбинация всъщност често е пренебрегвана в интериорната декорация.

Това вероятно отчасти се дължи на непопулярността на бялото в българските интериори  заради непрактичността му – изисква доста старание при поддържането и почистването, или  отчасти заради асоциацията, която изниква със символите на мартениците.

 

Но всъщност симбиозата между тези два цвята работи чудесно и предоставя неизброими възможности за пресъздаване на различни стилове.

Бялото е символ на чистотата, невинността, мъдростта, докато червеният  се свързва с агресивността, жизнеността, огъня и страстта. Но магическата сила на червеното в различните му нюанси е безспорна.

Неминуемо всеки акцент в червено почти прилъстява погледа с яркото си внушение. Червеното е предизвикателство, на което трудно се устоява. То просто има шармантно излъчване, което не остава незабелязано!

Превръщайки го в интериорен акцент, печелим от силната, дори понякога агресивно струящата топлина, от страстното му присъствие. Дори един аксесоар в ярко червено в интериора е в състояние да раздвижи монотонността на цветовата картина.

Червено кресло, диван, настолна лампа, килим, възглавничка или декоративно пано –  всеки елемент с червена окраска е със силно запомнящ се характер.

Тъй като  в самата си същност бялото и червеното са напълно противоположни, намирането на хармоничен баланс между тях не е лека, но не и нерешима задача, когато се подходи с нужното внимание и креативност.

Споделете тази публикация