ЖИЛИЩА

За градинатаГрадински детайли

Същност на японските градини

 

Няма еднозначно определение за японска градина, нито единствен стил. Хората от западния свят често виждат два от най-характерните елементи – каменните фенери и старателно загладения чакъл, но това далеч не е достатъчно, за да се нарече една градина японска.

Японските градини са пространство, отредено за полет на въображението, те са прозорци към друга реалност. Но в същото време си остават място, където човек може да се любува на безкрайната красота на природата.

Кътче от естествената природа, оформено като миниатюра.
Композицията е важна за всяка градина, но това, което отличава японската градина, е красотата, постигната чрез смесване на естествени растения, пясък, вода и камъни,  вдъхновено от двете основни религии в Япония – шинто и будизъм.

Японски градини - списание Жилища

От най-ранни времена японците считат местата, обградени от естествени скали, за жилища на боговете. Същото се отнася и за гъсто растящи едно до друго дървета, а водата традиционно се възприема за свято място. Именно в тези древни шинто поверия се крие творческия произход на японското градинарство.

Когато будизмът навлиза в Япония през 6 век, той донася със себе си нови обичаи, които се отразяват и на дизайна на градините. Най-ранният от тях е идеята чрез градини да се пресъздаде будистката представа за рай. През 14 век Дзен будизмът полага началото на една от най-важните традиции на японското градинарство – символичното представяне на цялата вселена на ограничено пространство. За да се постигне този ефект, се използват различни находчиви техники – загладеният пясък или чакъл пресъздават река или океана, скалите – острови или планини, а миниатюрни дървета представят идеята за цяла гора. Градините постигат деликатност на композицията, съизмерима с тази в живописта, те предлагат възможност за продължително и задълбочено съзерцаване – тази идея е доста различна от градинарството в западния свят, което често търси наслада чрез изобилие от цветове.

Всеки елемент в японските градини – мостчета, скали, фенери, кладенци, има свое символистично значение. 
Мостчетата са изработени от най-разнообразни материали. Те могат да бъдат каменни, дървени, от бамбук, могат да бъдат прави и дъгообразни. Естествените скали с разнообразни размери и форми имат важно значение за композицията на японската градина.

Всеки камък има свое име: Камък на пазача или дежурен камък, камък наблюдател, камък на обожаването и камък на двете божества.

Разполагането на камъните е специфично изкуство, основна част от работата на градинския дизайнер.

Камъните олицетворяват светлата, положителна мъжка сила, наречена ян. Всеки камък се подбира по форма, структура и цвят. При това много е важно камъните да не лежат поотделно, а да се вписват органично в ландшафта, създавайки илюзията, че повърхността, върху която са поставени, е само малка част от онова, което е скрито, невидимо за окото. Много често те са с вулканичен произход – гранит, хлорит, базалт и др.

Композицията се състои най-често от нечетен брой камъни: седем, пет, три.  Важен елемент на японската градина са каменните пътечки. Камъните се подреждат така, че дългата ос да е перпендикулярна на посоката на пътечката, а неравната страна на камъка – зарита в земята.

Японски градини - списание Жилища

Докато камъните символизират планините на Япония и мъжката сила ян, то водата е олицетворение на нейните бистри реки и тихи езера, на отрицателната, тъмна, мека женска сила, назована ин. Тяхното вечно противостояние и неразривно единство според дуализма е основа на съществуването на света.
В японските градини има сравнително малко цветя, преобладават вечнозелените дървета и храсти. Много важни са цветът на листата, формата на короната, декоративността на кората, защото градината трябва да доставя удоволствие и да запазва красотата си през цялата година. Любимо дърво е борът – символ на дълголетието, от храстите – рододендронът. В композицията по-тъмните растения се засаждат на заден план, а светлите – на преден. Така се създава усещането за дълбочина на пространството.

Японски градини - списание Жилища

Кладенците в японската градина се срещат най-често в „градините за чай“. Каменните и дървените фенери осветяват „градините за чай“, запалени или угаснали, те символизират светлината, която разпръсква мрака.
В японската градина обикновено се влиза през двукрила врата. Понякога леки декоративни огради разделят градината на по-малки дворове, за да не се наруши основното й предназначение – да бъде убежище на спокойствие, място, където духът може да почива и душата да се обогатява. Оградата или живият плет не бива да закриват градината от обкръжаващия я свят. Защото японската градина е огледало на природата, миниатюра на прекрасния естествен свят.


Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища  


 

Подобни публикации

Градински мебели за още повече романтика Веранди и тераси – нещо повече от допълнително пространство

 

За градинатаГрадински детайли


 

Публикувайте снимки на вашите градини

ПУБЛИКУВАЙ СНИМКИ...

 

 

 

Градински барбекюта

Градински барбекюта

 
 

Дървени градински мебели

Градински мебели - комплекти

Тента полиестер -3.5 x 2.5 m...

Тенти. Сенници. Паравани

Простори за градини
и балкони.
 


Мебели от дърво

Градински аксесоари
Палисади

Биокамина - стояща

Дървени градински къщи

Импрегнатори за дърво в ектериор
цените вижте от тук..

Арки и перголи.
Дървени и метални

Детски люлки с катерушка за градината

Детски люлки

Мебели за балкон
Балконски сет


Градински столове

,

 

Биокамини

Облицовъчен камък

Облицовъчен декоративен камък

 

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Политика на поверителност