Омагьосващата сила на „живата“ вода

33 идеи за градински фонтани в различни стилове

 

„И тръгнал момъкът немил-недраг през девет земи в десета, да търси жива вода, за да спаси своята любима…“

Фонтан с класическа форма

Да, всички обичаме приказките и особено онези, в които чудесата наистина се случват и добрите герои накрая заживяват щастливо!

Фонтан в класически стил

Но жива вода можем да открием и днес, макар чудесата, които тя върши, да са малко по-различни, но все пак са чудеса!

Фонтан с модернистичен дизайн

Защото какво друго, ако не жива, е водата, която бълбука и танцува в градинските фонтани? И какво, ако не чудо, е безкрайното спокойствие и сякаш духовно пречистване, които ни карат да усещаме нежните звуци на течащата вода, изтриващи като с магия умората и огромните дози натрупан стрес?

Фонтан с птички

И добрата новина е, че не е необходимо да ходим през поля и планини да търсим това изворче, ако не на младост, то поне на естетическа наслада, а само да отскочим до градината или вътрешния двор, където ни очаква с достолепната си осанка бижуто, наречено фонтан.

Модерен стил

Независимо от стила, в което е изпълнено това ефектно водно съоръжение – класически, ретро, модерен или източен, то бликащата вода еднакво успокоява душите ни и ни кара да се наслаждаваме безкрай на релаксиращата атмосфера, която създават фонтаните.

Фонтан в рустикален стил

Водата е един от основните елементи в градината и добавянето на фонтан сред нейната зелена прелест е повече от добра инвестиция, която ще се изплаща в хиляди прекрасни мигове на удоволствие и релаксираща почивка.

Фонтан-делва

Най-важното условие при избора на вида фонтан, е то той да бъде в пълно съответствие със стила и естетиката както на градината, така и на архитектурата на къщата. Размерът му също зависи от тези опорни точки – вярно е, че в голяма градина може да се постави и малък, и по-голям вариант, но обратното никак не е за препоръчване.

Фонтан от керамични делви

Фонтанът може да бъде интегриран в декоративно езерце, но и като самостоятелен елемент може да се превърне в хипнотизираща фокусна точка в градината.

В японски стил

Освен на централна позиция в конфигурацията на екстериорното пространство, фонтанът би могло да бъде поставен и в някое закътано и уединено кътче. Почти скрит сред цветя и храсти, той няма да отвлича вниманието от цялостната градинска композиция, но със сигурност откриването му от гости и приятели ще носи възхителен елемент на очарователна изненада.

Фонтан с декорация

Ако харесвате силно драматичните ефекти, то през нощта можете да се радвате на съблазнителния танц между вода и светлина, стига градинският фонтан да е оборудват с необходимите осветителни компоненти или соларни лампи.

Каменен фонтан

Поддържането на фонтана чист и предотвратяването на растежа на водорасли и запушване, е нещо, което трябва да се има задължително предвид при закупуване на фонтан. По-малките фонтани не изискват толкова техническо обслужване, както по-големите модели. И не забравяйте да защитите своя фонтан през зимата с водоустойчиво покривало, за да го предпазите от разрушителната сила на атмосферните условия.

Модернистичен фонтан

Ако вече имате красива градина, която е пълна с прелестни цветя, храсти и дървета, но все още има нещо, което липсва, то най-вероятно това е градинският фонтан!

Каменна композиция

Ако обичате съвременните приказки, дайте му възможността да запее и да ви радва с истински живата си вода!
Галерия:

 

 

Градински мебели – комплекти в магазин Жилища 
Соларни лампи – градински в магазин Жилища 

 

Тенти с манивела

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment