Добре дошли, заповядайте на масата!

32 идеи за кътове за хранене в дневната зона

 

Преди много, много години, или пък не толкова, когато кажехме трапезария, всички разбирахме една почти отделна стая, в която край голямата маса се събира цялото семейство и посрещахме по различни хубави поводи гости и приятели.

Кът за хранене с ъглов диван

А в отделната също кухня, малка масичка с няколко, обикновено сгъваеми стола, се използваше предимно за не толкова официални вечери, само за похапване в делнични дни – ей, така, по домашно му… Холът пък беше място за гледане на телевизия и сладки разговори…

Маса със стъклен плон в къта за хранене

Да, вярно е, че и днес в големите по площ жилища всички тези помещения все още могат да бъдат самостоятелни, но реалността е малко по-различна и някогашните отделни кухня, трапезария и хол се съюзиха безвъззвратно в едно цяло. Или както свикнахме да определяме – в отворена дневна зона с функционално обособени кътове за готвене, хранене и отдих, рожба на модерната архитектура!

Масата за хранене е разположена до прозореца под скосената стена

Темата за скромните по площ жилища и предимно скромните ни финансови възможности е необятна, но без да я анализираме, защото едва ли ще ви бъде интересно, тъй като всички познаваме детайлно на практика как стоят нещата, просто ще покажем нагледно поредната колекция с идеи, но този път посветена на къта за хранене.

Кът за хранене в дневната зона

Кът за хранене

Кътът за хранене или ако предпочитате все пак трапезария, в съвременните жилища се организира в повечето случаи (там, където има място преди всичко..) между кухнята и къта с мека мебел. Но независимо от аранжировката на цялата дневна, би било добре, ако по някакъв начин отреденото му пространство да бъде „рамкирано“ или отделено от останалата част на помещението.

Кът за хранене в близост до кухнята

Естествено, вариантите са много – често като наистина своеобразна рамка на този кът може да послужи килимът, окаченият таван и висящите осветителни тела над масата за хранене са друг, а частично преградените стени между този и останалите кътове биха дали най-голяма самостостоятелност и спокоен уют.

Кът за хранене, оформен с помощта на килима

Кът за хранене, отделен с частично преградена стена

Обикновено преградните стени се изработват от гипсокартон, но вариант са и стъклените тухли – те пропускат достатъчно светлина и въпреки това създават усещане за уединеност.
Ажурна декоративна преграда или шкаф с отворени полици също биха свършили добра работа.

Кът за хранене, отделен с преградна стена

Ако всичко това по някаква причина не е възможно или не ви допада, стената, до която е организиран кътът за хранене, може да бъде акцентирана чрез оцветяване в различен цвят спрямо общата цветова концепция на дневната.

Стената до къта за хранене е в контрастиращ цвят

Кът за хранене, декориран с голямо огледало

Голямо огледало, декоративно пано или картина също са добър избор за обособяването и създаването на приветлива атмосфера в този кът. Друга идея – саксии с живи цветя край масата за хранене също допринасят за повече уют.

Трапезарията е отделена с ажурна преградна стена

Най-доброто решение на къта за хранене, когато той е устроен – при възможност, в ниша към общото пространство на дневната. Но тя трябва да бъде в непосредствена и пряка връзка с кухнята или с кухненския бокс, защото това улеснява извънредно много домакините при сервирането на ястията.

Кът за хранене до бар-плота в кухнята

Вероятно всичко това ви е известно, но ако все пак планирате ремонт или ви предстои обзавеждане на ново жилище, разходете се из нашата галерия с идеи – може точно там да ви хрумне как бихте искали да изглежда вашият нов кът за хранене!

 

Галерия:

 

 

 

…………………………………………

 

Споделете тази публикация

Post Comment