Архитектурен валс в прегръдките на хълма

Сложни геометрични форми в атрактивен съюз с природата

Архитектурата е изкуство, чиито шедьоври може всеки да оцени, независимо в коя точка на света живее и какъв език говори.

Не е и необходимо човек да има специално образование, за да се остави да бъде покорен от някой удивителен обект, когато случайността го постави пред погледа му.

Като тази къща например, която някои от вас може да намерят за доста нестандартна, но няма как да не оценят архитектурната  стойност и уникалното й вписване в околната среда.

Не ви ли се струва, че сякаш сградата се е впуснала във вълшебен танц с хълма, на който е разположена? Тя сякаш с удоволствие се е отпуснала в прегръдките му и се завърта в сложен пирует покрай вековните дървета…

С романтичните асоциации и лирични отстъпления спираме дотук, но архитектурният силует на Резиденция  Chenequa някак съвсем неволно ни тласна в тази неочаквана посока…

Къщата е разположена близо до езеро, почти на върха на хълм  в силно гориста местност в западните покрайнини на гр. Милуоки, щат Уисконсин, САЩ.

Проектирана е от студио Robert Harvey Oshatz Architect през 2009 г., а строителството й е напълно завършено през 2011 г.

Условието, което поставят собствениците пред архитектите, е сградата да бъде изцяло изпълнена от естествени материали и да има директен изглед и връзка с околния красив пейзаж. Крайният резултат доказва, че реализацията дори надхвърля очакванията им.

Резиденция Chenqeua е проектирана на 3 нива, като основният вход е на второто от тях.

Архитектурната композици от камък, оцветен бетон,  дърво, метал и стъкло в сложни овални форми грабва веднага погледа със силното си въздействие, но интересното тук най-вече е, че от нито един ъгъл къщата не може да се обхване и разбере изцяло. От всяка страна тя просто изглежда  напълно различно.

От първата среща с къщата впечатление за истинските й размери е трудно да се придобие, защото стъпаловидно разположеният покрив и спираловидните каменни колони оптически намаляват височината на сграда и скриват същинските й обеми.

От лъкатушеща между дърветата алея се стига до основният вход, където през стъклена врата човек попада в едно пространство, в което е зашеметен от сякаш празничната експлозията на светлина и форми.

Щедрото остъкляване на фасадите и спираловидна линия на къщата създават вътрешен обем, в който връзката с екстериора е развита във всички посоки.

Интериорните  пространства се простират около  централен атриум, в чийто център  стои каменна колона, която като хореограф дирижира всеки детайл от интериорното решение.

Конзолно стълбища се увива около колоната, чиято вътрешност всъщност е асансьорна шахта, и свързва всички нива и полунива в сградата в случай, че не се ползва асансьора.

Влизането в къщата дава възможност за интересно съпоставяне на елементи от околната среда – първоначалното усещане е, че резиденцията се намира на поляна в красива гора, но вътре вече езерото става доминиращият обект.

Първото ниво е предназначено за семейни функции – под главния атриум  са разположени гараж, перално, техническо помещение, стая за игра, фитнес, малък бар, ТV стая, както и стая за гости.

Второто ниво на къщата е с директен великолепен изглед към езерото и съдържа социалните пространства –  дневна стая, трапезария и кухня, които са визуално отделени чрез ниски тавани, които да придадат повече интимност на средата.

Този етаж продължава през кухнята  върху  конзолна тераса с огънати стоманени парапети, която се простира между дърветата.

На третото ниво е разположен малък апартамент за родителите, включващ просторна спалня и баня, детска стая и покривна тераса.

Като цяло къщата е проектирана в унисон с изискванията за “зелена архитектура”-  включва усъвършенствана централна отоплителна и охладителна система, използването на соларна енергия, а основното лъчисто подово отопление се подпомага от геотермална система.

Прекрасните геометрични форми, прозрачните стъклени фасади и  леката структура на Резиденция Chenequa са продукт на съвременната архитектура и модерните методи на строителство.

В един все по-урбанизиран свят, който се възхищава все повече на урбанизирания подход към архитектурата, Резиденция Chenequa ни напомня, че човешките същества в своята същност са  обвързани с естествената природа и предоставянето на достъп и директна връзка към нея е богатство, към което трябва да се стремим в средата, която обитаваме.

 Галерия:

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment