С поглед към гората и околния свят…

Модерен диалог между архитектура и естествена природа

 

Представете си следната картина – събуждаш се сутрин, през прозореца ласкаво те приветства сияйно слънце, а клоните на дърветата ти махат за поздрав и те подканят за разходка сред свежата прегръдка на гората…

Ех, мечти, които само като хвърлим поглед към нашите панелни горички, буквално помръкват, но в къщата, която представяме, се случва точно така!

Модерна къща в Канада

Модерната сграда, построена през 2011 г., е проектирана от студио Garret Cord Werner, които са автори както на архитектурния проект, така и на интериорното решение.

Предната фасада

Къщата се намира в покрайнините на Ванкувър, Канада и след това уточнение, вече става напълно ясно защо гората и околният пейзаж участват активно в цялостното оформление на сградата като външен облик и интериорна концепция. Всъщност точно това е била и целта на архитектите – да създадат жилищно пространство, в което границите между вътре и вън са просто символични.

Границите между вътре-вън са символични

Това, напълно разбираемо, е постигнато чрез щедрото остъкляване на фасадите – панорамните прозорци на помещенията любезно канят красивата природа за постоянен гост в този дом.

Дневна зона

Бетон, дърво и стъкло в елегантна компилация формират както облика на тази модерна сграда, така и оказват влияние при оформление на интериора й.

Голяма камина краси дневната

Дневната грабва вниманието с разкошната голяма двустранна камина, около която е разположен кът за отдих и комуникация, а кухнята е изпълнена в съответствие с най-модерните съвременни технологии и „умните“ уреди са част от оборудването й.

Кухнята

Кухненският остров може да изпълнява ролята и на маса за хранене поради големите си размери, но в къщата има и отделна трапезария с поглед и връзка към градината.

Кухненски остров и трапезария

Като своеобразно продължение на дневната зона е кътът на верандата, който е визуално свързан чрез големите прозорци с вътрешните помещения на дома.

Верандата

Вътрешното стълбище, отвеждащо до второто ниво на сградата, където са разположени спалните на собствениците, впечатлява със сякаш плуващите си форми и стъклен парапет, който не поставя преграда пред погледа…

Вътрешно стълбище

Архитектите особено се гордеят с вътрешната градина на къщата, разположена на горния етаж, която те наричат „градина към небето“, тъй пространството е отворено единствено в горната си част –  към слънцето, небето и звездите!

Стълбище със стъклен парапет

Това кътче осигурява лично зелено пространство на обитателите и щедър поток от естествена слънчева светлина във вътрешния обем на къщата.

Вътрешна градина

Отново според мнението на авторите на архитектурната визия на сградата, с което ние абсолютно се съгласяваме, за да бъде една къща успешна като проект и реализация, то тя трябва да може да разширява визуално вътрешното пространство и в същото време да улови природата в околността.

Архитектурата на сградата трябва да бъде жива – да позволи на слънцето свободно да навлиза вътре, но и да се впрегне енергията му, за да отговаря на нуждите на обитателите!

Една от спалните

Според собствениците, къщата е построена с доста скромен бюджет – около 280 USD на кв.м!

Банята

Успешен съюз между модерен дизайн и домашен уют, излъчващ спокойствие и хармония – това е изводът, който си направихме ние от кратката си виртуална разходка в тази къща там някъде, в далечна Канада! Дали и вие мислите така?

 

Галерия:

 

www.garretcordwerner.com

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment