Модерна къща с атрактивна архитектура в Мексико

Как скалата стана главен герой в градината на съзерцанието…

 

Много са къщите с модерна и впечатляваща архитектура по света, но със сигурност, не всички могат да се похвалят как голяма скала се е превърнала в основен герой на интериорното решение! А точно това се е случило при проектирането и изграждането на  CH House в Garza Garcia, Meксико. Автори на това архитектурно и интериорно зрелище са архитектите и дизайнерите от студио   GLR Arquitectos.

Модерна къща в Мексико

Както самите архитекти споделят, на мястото на днешната сграда е имало стара и вече твърде амортизирана във времето във всякакъв аспект къща и пред собствениците е стоял въпросът – сериозна реконструкция или изграждането на съвсем нов дом.

Нощен изглед

Избирайки алтернативата да бъдат щастливи новодомци в къща, построена в унисон със съвременните архитектурни тенденции, по най-актуални технологии и ефективни материали, те със сигурност не са сбъркали, както ще се уверите и сами.

Дневната зона е с двойна височина

При създаването на новия проект се налага архитектите да намалят много площта на градината в задния двор, за да разположат всички жилищни пространства в 850 кв.м, каквато е РЗП на новата сграда. Тъй като теренът се намира на хълм в покрайнините на града, присъствието на голяма скала не е изненада, но се явява като проблем, който архитектите решават съвсем просто – приобщават природното образование и го правят основен герой в интериора на къщата.

Градината на съзерцанието

Така предишната голяма градина изчезва, но на нейно място се появява кът за съзерцание с много специален характер поради близостта на съществуващия голям скален отломък.

Кът за закуска в дневната зона

И най-важното – поглед към това атрактивно външно пространство има от кухнята, къта за закуска,  дневната зона и спалнята. От всяка една точка в тези пространства обитателите имат възможност да се наслаждават на оригинален визуален ефект.

Частично покритата веранда пред басейна е обзаведена с кътове за отдих

Друг атрактивен архитектурен акцент е голяма полу-закрита веранда, построена около басейна в предната част на имота. Един поглед насам може да накара всеки новодошъл  да забрави за миг, че къщата е все пак разположена в рамките на града, благодарение на големите зелени площи край басейна.

Под стълбището е изградено мини-езерце

В основата на оригиналната интериорна концепция на къщата стои, освен скалата в задния двор, и  голяма двойна височина на дневната зона с набор от директно изложени покривни капандури. Резултат от това решение е интересният ефект на контролирана естествена светлина, която изпълва цялото пространство.

Домашният офис има директна визуална връзка с дневната чрез панорамен вътрешен прозорец

На горното ниво на сградата е разположен домашен офис, който се радва на прекрасна гледка към града, но и не само – чрез голям прозорец това помещение има пряка визуална връзка с дневната зона. По този начин се създава усещане за прозрачност и оптическа илюзия, че кабинетът е разположен на  плаващ мост над терасата.

Банята е с голяма вана и облицовки на стените с дърво

Използваните материали във фасадното оформление на сградата и интериора са почти идентични – сив дъб, черен гранит, бетон и бяла мазилка. Този избор допринася за изисканото излъчване и съвремен характер на проекта, забележителен и с толкова други архитектурни и интериорни достойнства.

 

Галерия:

 

 

Фотография: Jorge Taboada

 

Споделете тази публикация

Post Comment