Къща с терасовидна градина в Канада

Интеграция на околния пейзаж в архитектурата и интериора

 

Първото, с което впечатлява тази къща, са терасовидно разположените градини както в предната й част откъм улицата, така и във вътрешния й двор.

Това решение е постигнато благодарение на разположението на сградата в горната част на хълм, предопределящ и архитектурата й спрямо денивелацията на терена.

Къщата се състои от няколко нива и полунива – сякаш сградата „пълзи” нагоре и надолу по склона.

Прекрасно оформена терасирана градина посреща и приветства със зеления си поздрав собствениците и техните гости, но същинските кътове за отдих са отзад, във вътрешния двор.

Hillcrest House, каквото е наименованието на къщата, е част от портфолиото на канадската строителна компания с над 40-годишна история –  Victoria Design Group.

Тази сграда е чудесен пример както за съвременното канадско строителство, така и за модерно интериорно решение, тъй като цялостното оформление отвън и вътре, е реализирано от екипи на фирмата.

Къщата е обградена умишлено с каменни тераси с грижливо поддържана зеленина, за да се постигне своеобразно омекотяване на цялостния й облик и успешното интегриране на огромните скали в околността в хармонична цялост с екстериора и интериора.

Огромните прозорци на фасадите съдействат успешно за реализирнето на тази идея, особено в зоните за социална комуникация.

Просторната дневна зона е разположена на по-ниското ниво и има излаз към вътрешния двор. В къта за отдих за повече уют е поставена  тристранно затворена със стъкло камина на биоетанол, която визуално отделя този кът от трапезарията.

Кухнята е успоредна двуредова, с висок бар-плот с елегантни високи столчета и изглед към вътрешния двор.

Подредените в основата на стълбата към горното ниво речни камъчета, както и каменната облицовка на част от стените в кухнята и спалнята, напомнят за външното използването на тези материали и съвсем целенасочено съдействат за взаимовръзката интериор-екстериор-околен пейзаж.

Елемент на лукс внася и вътрешният асансьор в къщата.

Зоната „нощ” е на горното ниво и съдържа спалните на собствениците, и стая за гости.

Основната родителска спалня е със самостоятелна баня и гардеробно помещение. Френските прозорци осигуряват достатъчно светлина за упражняване и на любимото хоби.

От нивото със спалните има излаз към открита тераса с кът за отдих и отново камина на биоетанол – самата тераса е разположена над дневната зона.

Просторната баня към основната спалня е обзаведена с двойна мивка, душ-кабина и вана.

Естествени материали като камък и дърво преобладават във фасадното и интериорното решение, за да реализират концепцията за приобщаване към околния пейзаж.

Къщата е образец за модерна архитектура и съвременно строителство, но все пак това, което нас най-много ни очарова, са терасовидните градини! А вас?

Галерия:

 

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment