Идилично пътуване назад във времето

Каменна вила от 15-ти век на Адриатическото крайбрежие

Тази симпатична вила се намира на хълм в един от островите на Адриатическото крайбрежие в Хърватия. Дори и да не знае цялата й история, всеки би се впечатлил от удивителната панорама, която се разкрива от нея към околния пейзаж и най-вече – към морския залив.

Но най-респектиращо в случая е, че сградата всъщност е била построена преди стотици години назад във времето – през 15-ти век!

Когато архитектът Steven Harris и интериорният дизайнер Lucien Rees Roberts попадат случайно на многовековната постройка, те също са очаровани от местоположението й, поради което не се колебаят да преприемат възстановителни дейности по цялостното й реновиране, което им отнема около година.

Това, което купуват като начало, е прекрасният изглед и подобие на каменна черупка –  каменните зидове, които са устояли на посегателствата на времето.

Темата за ремонта на смятаната за никому непотребна развалина става любима на цялото близко село, чиито жители наблюдават с интерес и известна насмешка действията на ентусиастите и предизвикателствата, с които трябва да се справят.

Например, всички строителни материали и мебели са пристигали от континента до острова с ферибот, а след това е трябвало да бъдат пренесени на ръка  нагоре по хълма – единствените възможни помощници са били… няколко магарета. Но според авторите на реконструкцията на вилата, всички усилия са си заслужавали.

Каменните къщи винаги са предизвиквали възхищение заради уменията на древните строители да съчетават красива архитектура с максималното използване на слънчевата енергия. Модерирането на температурата в сградите чрез по-големи прозорци с южно изложение извлича максимална топлина през студените месеци, а дебелите каменни зидове поддържат хладна вътрешността на сградата през топлите.

Запазвайки натуралния изглед на сградата, архитектите я реновират с модерни строителни техники и материали, но без да се изгуби ни най-малка частица от колорита й. Успешната комбинация от старо и ново е повече от впечатляваща – макар и да носи усещането за един различен като време свят,  къщата вече притежава всички съвременни удобства.

Интериорното решение е семпло, но елегантно, а атмосферата е изпълнена с романтични нотки.

В хола облицованите с дялан камък от 15-ти век стени си партнират хармонично с модерна открита камина, а вградената  малка чешмичка полива директно цветята в нишата под нея.

Бели кресла, ниска маса от дървесни корени и стъкло, френски прозорци – всичко необходимо, за да се почувства човек уютно, е налице. Сходна е картината  в спалнята и банята.

Всички подови покрития са от ръчно изработена по стара технология теракота и естествено дърво.

Както архитектът и дизайнерът признават, тяхното намерение е било да запазят простотата на формите в архитектурата и интериора, да няма явен намек за осъвременяване и да не нарушат автентичния дух на сградата.

Определено успяват – напълно!

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment