Проект на уникална къща в Корея

Кубични обеми обгръщат сферична еко-структура

Повечето от нас са истински почитатели на научно-фантастичните филми, но динамиката на съвременния живот все повече доказва, че смятаното за фантастика вчера, днес или съвсем скоро се превръща в реалност.

Като тази уникална къща, например! Изглежда повече от фантастично като архитектурна задача, но през 2015 г. вече в нея ще кипи истински живот.

Проектът е създаден от корейското архитектурно студио с централа в Сеул  Planing Korea. Сградата с обща площ застроена площ 308 кв.м ще бъде разположена на остров Jeju, а по своята същност къщата представлява хибрид между вулканична топография и странен пашкул, наподобяващ жив организъм.

Идеята на архитектите е център на архитектурната композиция да бъде сферичен елемент, която сякаш е бил генериран от биологични процеси и да напомня за естествено формирана еко-структура.

Заоблените стени и тавани създават обем с уникални гледни точки за изграждане на вътрешното пространство, както и връзка със заобикалящата външна  среда.

Кръглите покривни прозорци на купола осигуряват необходимата естествена светлина в затвореното пространство. В това тяло ще се разположи кът за отдих, огромна библиотека, както и произведения на изкуството.

Формата на помещението предполага перфектна акустика за музикални изпълнения и забавления.

На границите на странния пашкул са проектирани два кубични модула, които ще предлагат прекрасни панорамни гледки към океана и околния пейзаж. Строгите геометрични форми на двете части от общата архитектурна композиция сякаш стоят на стража край сферичния купол.

Тук ще бъдат разположени всички функционални зони – за социална комуникация и частните пространства на обитателите.

На терасата на второто ниво в едното тяло е предвиден открит басейн с пряка връзка към дневния тракт, проектиран на този етаж.

Покривната тераса на две нива, проектирана на същия модул, размива границата между натуралната природа и строгостта на архитектурния силует.

Фантастичната сграда, която още на фаза проект приковава погледа и буди възхищение, през 2015 г. ще стане реалност – дано можем да ви покажем тогава същинската прелест на блестящата архитектурната идея!

Галерия >>>

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment