ЖИЛИЩА

Архитектура Архитектурни проекти

“Зелена” къща се оглежда в синевата на океана…

Реконструкция  според принципите на устойчивата архитектура

 

Тази очарователна къща е проектирана от архитектурно студио Gardner Mohr Architects, а архитектите сами я определят като един от най-интересните проекти, които са реализирали.

Сградата е разположена на брега на Атлантическия океан, в близост до Анаполис, Мериленд, с красив изглед към към залива Чесапийк („Големият залив на ракообразните“ на езика на индианците саскуехана).

На същото това място се е намирала стара къща, построена през 80-те години на миналия век (по нашите български представи едва ли  бихме определили къщата като стара…), която се нуждаела от съществен ъпгрейд по мнението на собствениците.

Тяхното изискване е архитектите да преобразят дома им в унисон с принципите на модерната устойчива архитектура.

Освен това, според тях, една къща трябва да може “да диша”, т.е., разпределението на жилищното пространство и използваните материали за реконструкцията трябва да бъдат подбрани така, че да оказват минимално въздействие върху околната среда.

И, разбира се, по възможност от всяка една стая да имат възможност да се радват на прекрасната гледка към околността.

Ясно е, че последното условие е изпълнено, защото това  се вижда и от пръв поглед – с изключение на фоайето и баните, сградата чрез големите си панорамни прозорци и холът с двойна височина сякаш се е “разтворила” към морската панорама.

Условията за устойчива “зелена” архитектура са постигнати чрез пасивна и активна стратегия като пасивната включва максимална вентилация, свободно навлизане на дневна светлина и защита от яркото слънце чрез дървени пеголи над верандата.

За опазване на околната среда са избрани уреди с ниска консумация на енергия, поставен е резервоар за събиране и повторно използване на пречистена вече дъждовна вода, фасадите на къщата са вентилируеми, а използваните материали гарантират енергийна ефективност.

Отопление, охлаждане и битова гореща вода осигурява геотермална помпа. Тези алтернативни технологии няма как да видим с просто око, но веднага можем да констатираме, че интериорното решение на къщата е изключително елегантно, както и че има редица детайли, които се открояват.

Прекрасната гледка към залива е сякаш уловена в рамката на огромните прозорци, а басейнът пред къщата стои като огледало, в което нощем тя се оглежда!

За чудесната тераса също можем само да завиждаме на собствениците, но ако пропуснем по една или друга причина,  със сигурност ще го направим, ако видим сметките, които плащат сега – като следствие от всички вложени модерни технологии и принципи за устойчива архитектура!

 

Галерия:

 

www.gardnermohr.com

 


Гугъл+ страницата на Жилища Facebook страницата на Жилища  


 

 

 

 

Архитектура Архитектурни проекти
 

Абонирайте се за RSS канал

НОВИ ПРОДУКТИ - магазин ЖИЛИЩА
thumb


thumb


thumb


 

Печка на твърдо гориво

Сгъваемо легло - Como

Тавански стълби - различни модели

Декоративни тухлички

Декоративни камъни

   

Горивни камери за камини

Горивни камери за камини

Декоративни пана

Декоративни панa - XPS 3D - за стени и таван

Простори

Честър - кожено кресло

Капаци за WC

Дървени градински мебели
Дървени градински мебели

  

 

Покривни прозорци

Капандури

Стъклени тухли

Стъклени тухли - размери 19 x 19 x 8 см и 19 x 9.4x 8см

Импрегнатори за дърво

Импрегнатори за дърво

Биокамини

Облицовъчен камък

Етажерки и поставки за баня

 

© 1994 - 2017 jilishta Products. All rights reserved. Политика на поверителност