Малка странна къща в Бразилия

Една история с продължение във времето…

 

Тази  симпатична къща е в състояние да печели постоянно нови фенове – достатъчно е  само да я погледнеш, за да си мигновено пленен от чара й. И едва ли някой би повярвал, че това архитектурно и интериорно бижу всъщност е било стара, грохнала под тежеста на годините си къща или направо да си го наречем, барака.

Но с вещата намеса на архитектекти и дизайнери от студио Fábio Galeazzo, немощната развалина се превръща във възхитителна и колоритна градска къща, която, ако имате път натам, може да откриете  в квартал на гр. Сао Пауло, Бразилия.

За да бъде върната към нов живот, в старата и почти изоставена постройка са били приложени модерни строителни прийоми.

Тъй като съществуващата структура не би могла да се справи с нов тежък товар, са използвани масивни бамбукови греди и допълнителни колони за изграждане на укрепваща конструктивна рамка.

Вписването на китната къщичка към околния пейзаж, както и придаването на известен морски облик,  е постигнато чрез големи кръгови прозорци. Така се увеличава и процента на комуникация между зоните вътре и вън. Фасадата е решена с плочи в ярки и весели цветове – да ви напомня малко за великолепието на бразилските карнавали?!

Като двойник на фасадното решение е оцветяването на стените и вътре в къщата. Неправилните геометрични форми в различни цветове всъщност са вдъхновени от творчеството на художника-модернист Tarsila do Amaral – чрез това решение къщата няма как да остане незабелязана на фона на гъстата околна растителност.

Подовете в помещенията, както и част от стените, са облицовани с естествено дърво и тъмнокафяв гранит.

Кухненският кът има пряка връзка с външната зона за барбекю, а в близост е разположена дървена разтегална маса за хранене. Но това, което вероятно най-много ще ви хареса (защото ние направо се влюбихме в него), е гигантското окачено легло с форма на гнездо.

В обзавеждането на малката къща почти нищо не напомня за модерната градска култура – заложено е на декоративни елементи, характерни по-скоро за селския стил, с колоритни типично бразилски акценти и частични модернистични вметки.

 

Въпреки скромната си площ, тази очарователна къщичка е чудесна версия за съвременно жилище, което въплъщава идеята за функционалност, но в максимална близост до природата и простичкия естествен начин на живот.

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment