С поглед към средиземноморската архитектура

Динамично взаимодействие между пространствата в архитектурата на ваканционна къща

Макар на пръв поглед да решите, че тази интересна къща се намира някъде из красивите брегове на Средиземно море, всъщност истината е съвсем друга.

Вилата, предназначена за почивка и ваканция, се намира на остров Бали, а препратките към средиземноморското й излъчване са продиктувани от родината на собственика – слънчева Италия.

Къщата е проектирана от архитектурно студио Word of Mouth, а изискването на собственика, представител на италианския хайлайф, е архитектите да сътворят място – едновременно удобно за живеене, но и също така  аткрактивно за забавление на многобройните му гости.

Основното предизвикателство към проектантите е малката площ на парцела – цялата сграда е трябвало да бъде вместена в 300 кв.м, но да остане и място за басейн и малка градина. Другото препятствие е единствено възможната източна ориентация на вилата, което налага изключително творческо използване на пространството.

Това води до умелото съчетаване на различни функции, които  хармонично да се припокриват и взаимодействат една с друга. Като резултат от този подход, отделните функционални зони в къщата не са категорично обособени и с помощта на плъзгащи панели чувството за простор и усещане  за много по-голямо пространство е напълно постигнато.

Например, кътът за хранене може да се трансформира в зона за отдих, дневната прелива безпрепятствено към вътрешния двор и басейна, а всяка спалня си е като самостоятелна жилищна единица – с баня и малка трапезария. Същевременно спалните са проектирана така, че лесно могат да станат обществено достояние – т.е., от частна зона да се превърнат в място, в което обитателите  да приемат посетители или поредното демонстриране на припокриване на функции.

На второто ниво е разположена основната родителска спалня, заобиколена от 3 страни от озеленени тераси, които осигуряват максимална естествена светлина, а за защита от слънцето са използвани дървени жалузи.

Всички функции и тук удобно се припокриват помежду си в рамките на една област – има визуално взаимодействие между легло, вана, душ, мивка и работен кът.

Цялостната естетика на вилата е знак на почит към архитектурата на Средиземноморието – заоблени ъгли са фаворизирани пред острите ръбове, за да се омекотят линиите на сградната структура. Цветовата палитра е съвсем целенасочено сдържана и сведена до двуцветния модел черно и бяло. Стените и използваният дървен материал са в бяло, а тъмни акценти внасят мебелните композиции, част от които са със забавна форма, вдъхновена от визията на… яйца.

Като цяло, архитектурата и интериорното оформление на вилата са нетипични и особено вдъхновяващи, но най-ценното, постигнато от архитектите, е максималното овладяване и използване на пространството, както и отличният подбор на мебелите,  допълващ хармонично избрания творчески подход.

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment