Малка къща с модерна архитектура

Когато местоположението определя архитектурата и дизайна…

 

Тази симпатична малка къща е разположена на скалист бряг с южно изложение на остров Орка, окръг Вашингтон, САЩ, а автори на проекта са архитектите от студио Heliotrope Architects.

А защо местоположението е изходната точка, която диктува дизайна на архитектурната визия и интериорно решение, е повече от очевидна!

Основната цел на архитектите е къщата буквално да се „скрие“ в прегръдките на околната природа или иначе казано – да се впише хармонично с всеки един свой детайл в заобикалящата я панорама.

В същото време точно местоположението създава редица проблеми, свързани с факта, че къщата ще бъде изложена на трудни атмосферни условия.

За да защитят максимално сградата, архитектите проектират за част от фасадите специална външна обвивка, състояща се от движещи се дървени стенни панели.

Панелите имат функцията да поддържат топлината и уюта в жилищните пространства през зимните месеци. Същевременно те позволяват на конструкцията на къщата да се отваря към околната природа и да взаимодейства максимално с пейзажа и невероятните гледки.

Друг важен аспект, върху който архитектите работят, е желанието на собствениците да се сведе до минимум въздействието на строителния процес при изграждането на сградата върху природата и околността.

Решението е – „зелен“ покрив. Така интегрираната градина на покрива на практика заличава изгубеното при строежа парченце от дивата природа и къщата се приобщава като естествен придатък към пейзажа.

Използваният дървен материал – ела и червен кедър, създава топла и приятна атмосфера във всички помещения.

Къщата разполага с дневна зона с кухня, кът за отдих и трапезария, както и две спални с прилежащи бани.

Интериорният дизайн е с изчистени прости, но модерни форми. Френските прозорци и стъклените стени отварят стаите към великолепните гледки, като същевременно пропускат вътре тонове естествена светлина.

Цветовата палитра е неутрална и се основава на земни цветове. В дневната зона вниманието грабват детайлите – килимът и тюркоазените акценти създават много приятен баланс с пастелните цветове на останалото обзавеждане. Камината на дърва е другият, съвсем логично използван на такова място детайл.

Кухнята е също с големи витринни прозорци, при чието отваряне тя не само визуално се превръща в част от екстериорното пространство навън.

Спалните и прилежащите бани са заобиколени от зашеметяващи и отпускащи гледки от всички страни. Ето защо дизайнът и тук е максимално опростен, но макар и доста строги, формите имат свой характер. Не би могло да бъде другояче при наличието на такъв бляскав естествен декор!

Открито огнище е изградено като фокусна точка на уютен външен кът за отдих. Високите дървета осигуряват неприкосновеност на личния живот на обитателите, а близостта на водата добавя спокойна и почти идилична атмосфера.

Зоната за хранене на верандата е още едно чудесно допълнение предвид местоположението на къщата –  защитена от любопитни погледи, но и същевременно напълно слята с красивия природен пейзаж наоколо.

Малка къща, но изключително уютна и функционална, изградена с модерни технологии и естествени материали, която с удоволствие всеки би избрал за свой пристан за бягство от динамичната реалност.

 

Галерия:

 

 

www.heliotropearchitects.com

Споделете тази публикация

Post Comment