34 идеи за покрити веранди и тераси!

Да се радваме на хубавото време, защитени от капризите му

 

Всеки годишен сезон си има своето очарование, но няма нищо по-хубаво от… хубавото време през топлите месеци в годината!

Тогава търсим постоянно някаква близка връзка със слънцето, тревичките, птичките, цветенца и целия онзи прекрасен домашен декор, наречен градина.

А няма нищо по-хубаво от това да се наслаждаваш на цялата тази прелест от верандата или терасата, но тъй като времето е известно със своите странности и капризи, то удоволствието е пълно, ако те са защитени и покрити!

Тогава дори и ромонът на летния или пролетен дъжд би бил интересна алтернатива пред закритите пространства на дома, в които студът ни е бил затворил доста дълго време, не мислите ли?

Верандите и терасите са обикновено преходът между жилищното пространство и градината, мястото,  което ни помага да се отпуснем, да прекараме известно време с близки и приятели, та дори и сами да се наслаждаваме на така търсеното спокойствие с романтичен привкус, което създава градината през топлите летни вечери.

В доста случаи покривът на верандата или терасата са проектирани заедно с къщата като постоянен структурен елемент на сградата, поради което дизайнът им съответства на идеята за цялостния архитектурен облик и търсена естетика.

Ако се предвижда допълнителното изграждане на подобни кътчета, то е необходимо да се следват плътно зададените архитектурни параметри, за да се постигне цялостна хармония, не обратното…

Покривът над терасата или верандата има няколко функции. Това, което може да ни предложи, е сянка при много слънчеви дни и обратното – предпазването от дъжд и вятър, когато времето не е особено благосклонно. Също така покривът предотвратява прекомерното нагряване на материалите на пода на терасата и я предпазва от различни атмосферни влияния.

Освен стандартния покрив, част от цялостната покривна система на къщата, верандите и терасите могат да бъдат защитени и с други допълнително изградени конструкции. Тентите и сенниците са най-лесния вариант за монтаж, но на тях може да се разчита предимно за сянка, при дъжд защитата не е особено сигурна, зависи от плътността на покритието.

Другият вариант за покрив са дървени конструкции, тип пергола, които могат да бъдат още допълнително защитени с поликаборнатни или метални  плоскости, текстилно покривало, та дори и със закалено стъкло.

Вярно е, че идеята за стъклени покрив над терасата изглежда малко екзотично, но пък позволява свободното преминаване на слънчевите лъчи през терасата към жилищните помещения – предимство, което плътните покрития нямат.

Самите веранди или тераси са обикновено с бетонови конструкция, но и значително по-леките дървени варианти не са за пренебрегване, защото изглеждат не само красиво, но и придават допълнителен чар на къщата.

Времето лети бързо, а дори и през зимата почти всички кроим планове за пролетта и лятото, когато от уютния и топъл жилищен интериор ще се преместим за доста дълго навън – на верандата или терасата, но само късметлиите, които ги притежават, ще могат да се наслаждават на хубавото време и красивия пейзаж навън – дали не сте и вие от тях?

 

Галерия:

 

 

Градински шатри, беседки и павилиони. Грил – павилиони
Импрегнатори за дърво на маслена основа 

Споделете тази публикация

Post Comment