Да разширим къщата със… зимна градина!

40 идеи за ефектно допълнение към дома не само през зимата!

 

Съвсем откровено ще си признаем, че не сме от най-големите почитатели на зимата и нейната бяла прелест – дано не ни се обидят феновете на зимните спортове, но ние сме далеч по-силно влюбени в пролетта, лятото и есента, но без мрачните й настроения!

Е, да, така е, няма как да сравним пъстрата хубост на топлите годишни месеци със сдържаната елегантност на бяло-черната зимна картина, но може би точно затова желанието да се радваме колкото се може повече на цвят и аромати върви съвсем логично по пътя към създаването на… зимна градина.

Зимна градина може да си има всеки и у дома на остъкления балкон (изграден регламентирано или не съвсем, но това е друга тема) или лоджията, които не са превърнати все още в придатък на жилищната площ, но същинските зимни градини са своеобразно продължение на къщите!

В много случаи зимната градина се залага още при създаването на архитектурния проект на сградата, но има варианти да се доизгради от нулата към вече съществуваща къща и обикновено това се случва с помощта на леки материали – като PVC или алуминиеви конструкции.

Обикновено или поне много често зимните градини се изграждат на верандата като своеобразен вход към къщата или обратното, изход от дневната към двора и градината.

Като се има предвид разнообразието от материали и технологии на пазара, широката гама от варианти за дизайн на зимна градина, то всеки мечтател би могъл да реализира своята идея в рамките на относително скромен бюджет, избирайки леки материали, които и не подкопават с тежестта си устоите на сградата.

Вместо стъклен покрив, би могло да се заложи и на поликарбонатови плоскости, които се славят като по-практични и издръжливи във времето.

Важно е да се помни, че зимната градина е създаден за естетика и удоволствие, следователно трябва да се подхожда внимателно при проектирането й. Структурата трябва естествено да се вписва в концепцията на дома и околния пейзаж, да се запази и хармонията на архитектурната визия.

Да не пропуснем – изграждането на зимна градина не е все пак съвсем евтино удоволствие, но благодарение на слънцето тя ще се загрява през зимата и като цяло къщата ще губи по-малко топлина, което ще рефлектира върху сметките за отопление.

Неслучайно, ако сте забелязали, при новото строителство на сгради прозорците стават все по-големи и по-големи, за да се постигнат поне отчасти мерките за енергийна ефективност у дома!

Би било добре зимната градина да се намира от южната страна на къщата, защото има изследвания, които доказват, че ефектът от използването на слънчевата енергия в зимна градина, разположена на изток или на запад страна на къщата, е до 30% по-малък, а от северната почти нулева.

От нас идеите – от вас реализацията при възможност и желание!

 

Галерия:

 

 

Градински шатри, беседки и павилиони. Грил – павилиони

 

Споделете тази публикация

Post Comment