Как и защо в градината потекоха реки от камък…

Да заимстваш вдъхновение от природата…

40 идеи за декоративни реки от камък в градината

 

Единственият източник на вдъхновение, който на практика е неизчерпаем и на който винаги може да се разчита за заимстване на идеи, е природата. Да, човешката фаннтазия също не познава рамки и ограничения, но и нейните полети в основата си съдържат видяни, чути или пък… сънувани модели и образци.

Декоративни реки от камък

В природата вичко е на показ и без никаква ревност тя ни предоставя възможност да копираме и претворяваме по неин образ и подобие различни елементи в собствените си дворове и градини.

Декоративни реки от камък

Реки от камък се срещат често почти във всяка планина и съвсем заслужено заслужават възхищение не толкова от крайния резултат, а от мощта на времето и различните процеси, довели до тяхната поява.

Декоративни реки от камък

Но не за силата на природата и нейните чудеса ще стане въпрос тук, защото това е необятна тема, а за идеята защо и как да се сътворят декоративни реки от камък в градината.

Декоративни реки от камък

Всеки собственик на градина се старае да създаде най-прекрасното късче естествена природа в рамките на своя имот – своето, разбира се! И в търсене на вдъхновение и различни идеи, които да създадат уникален образ на градината, се опитва да открие най-вярното решение според особеностите на терена.

Декоративни реки от камък

Водните ефекти – поточета, езерца и фонтани са един от вариантите за декорация на дворното пространство, но не винаги има достатъчно удобен воден източник. А и все пак, използването на вода за такива цели е свързано както с разходи, така и с редица условности.

Декоративни реки от камък

Например, през зимата красивите водни елементи трябва задължително да се защитят, езерцата имат нужда от почистване, фонтаните се задвижват и с електрически ток…

Декоративни реки от камък

И тук съвсем уместно се промъква идеята – а защо не декоративни реки от камък? Изглеждат почти толкова ефектно, както и в естествената природа, нямат особена необходимост от поддръжка във времето, а инвестицията във време, материали и усилия е много по-малка.

Декоративни реки от камък

Ако идеята за декоративни реки от камък, или поне само една, ви допада, ще подскажем накратко и как може да се реализира.

Преди да се започне изграждането, трябва добре да се огледа терена и да се прецени накъде да „потече“ реката. Да се маркира къде ще започва коритото, ще има ли извивки и къде ще свършва. В зависимост от дължината и ширината на домашните реки от камък ще се прецени и предвиди необходимият материал.

Декоративни реки от камък

След като приключи планирането с разположението на реката, следва да се очертаят бреговете й и да се изкопае коритото, което е желателно да е дълбоко приблизително поне 20 см.

Декоративни реки от камък

На дъното на коритото се поставя найлон, който се надупчва – така при дъжд и снеготопенето през пролетта водата няма да се задържа, а ще попива направо в почвата. Краищата на найлона се застъпват с по-едри камъни, които ще очертават контурите на реката. Самото корито се запълва с останалите по-ситни камъни.

Декоративни реки от камък

Има варианти на декоративни реки от камък, при които основата се бетонира – въпрос на предпочитание. Да, биха могли и камъните просто да се наредят в изкопаното корито, без да се прави нищо допълнително, но във времето и под влияние на климатичните условия на нашата страна деформацията е съвсем възможна.

Декоративни реки от камък

И след като реката е готова, то вече може да се помисли и за декорацията й. Малки декоративни мостчета ще стоят съвсем добре и напълно логично над каменната река.

Декоративни реки от камък

Цъфтящи храсти, цветя в саксии или посадени покрай бреговете, също ще намерят своето място там. Градински лампи, декоративни фигурки, стари делви и всичко останало, което фантазията ви подскаже.

Декоративни реки от камък

Реки от камък не се срещат във всяка градина – ето защо с подобно решение си гарантирате както уникалност, така и допълнително естетическо преживяване.

 

Галерия:

 

Соларни градински лампи –  в магазин Жилища 
Градински маси в магазин Жилища 
Тенти с манивела
Градински столове

 

Споделете тази публикация

Post Comment