Градината – още по-ефектна с декоративни водни елементи

Още от най-древни времена водата е почитана и обожествявана като един от абсолютно необходимите елементи не само за човешкия живот, но и за съществуването на цялата природа. Без вода човекът може да издържи само три дни, затова тя винаги е присъствала в неговия бит и култура.

В българската традиция водата е дълбоко почитана като извор на живота. В народните песни, предания и приказки се споменава „жива вода”, „лековити извори”, чешми с леденостудена вода, редица обреди и обичаи също са свързани с водата.

 В миналото, както и днес, водата е възприемана като символ на чистота и святост. Неслучайно черкви и манастири са градени в близост до лековити извори, наречени от хората „аязмо” – изворна вода. Във всички религии и култури водата е изключително почитана, а нейната сила е възпята в много легенди, митове и художествени произведения.

 

С вода можем да направим чудеса и в собствената си градина или двор. Там ще цари прохлада и комфорт, стига да инвестираме разумно и според конкретните си възможности в изграждането на декоративни водни елементи: малки изкуствени езерца, тип „водно око”, водни каскади и водопади, фонтани.

Е, най-приятното, но и най-скъпо удоволствие е  басейнът, но не във всяка градина има необходимото пространство и условия.

 

Изграждането на водна каскада в градината говори за естетическия усет на собственика, за стремежа му към единение с природата. Течащата вода е символ на пречистването и непрекъснатото обновяване. Изграждането на този воден елемент не е скъпо и трудно начинание, но се изискват отлични технически познания и влагане по възможност на естествени материали – камък, дърво, пясък, минерали /кварц, слюда/, които придават на водната каскада уникално излъчване. Ако изпълнението е поверено на специалисти – дизайнери, ефектът е красива каскада или водопад, които никой не би отличил от естествените природни образувания.

Друг декоративен елемент, който внася уют и оригиналност при оформянето на дворното пространство, е изкуственото езеро, наричано от мнозина „водно око”. За неговото изграждане важи същото, като за водната каскада. То може да бъде изпълнено по няколко начина. Най-удобният вариант е, когато имаме естествен водоизточник, който би могъл да захранва езерцето и водата да се оттича под формата на малък водопад, каскада или изкуствена река. В такова езеро могат да виреят множество водни растения, които да му придават максимално автентичен вид.

Разбира се, те могат да се отглеждат и в друг вид езера, чиято „чаша” представлява пластмасов съд, обикновено с неправилна форма, който се купува готов и се вкопава в земята, след което се аранжира подобно на домашен аквариум с различни растения, камъни, пясък, скулптурни фигурки и други декоративни елементи. Това всъщност е най-лесният и достъпен начин да имаме в градината си „водно око”. Недостатъците са пропорционални на цената.

 

Водата застоява, защото не се оттича и филтрира. Развиват се водорасли и тя зеленясва, което определено е нежелан ефект. За да се избегне всичко това, е необходимо често да се полагат грижи за този вид езеро и да се поддържа водата в него максимално чиста.

За всички видове водни ефекти е необходима циркулационно-пречиства­телна система, оборудвана с подходящи помпи и филтриращи елементи.

Интересен и не толкова типичен елемент за българската градина е изкуствената река. Тя наподобява река с характерните й меандри и мостове в много умален вид, което създава особено усещане за простор. Много често се използва при оформянето на японските и китайски градини. За нашите географски ширини е по-скоро екзотичен, отколкото характерен елемент.

За изграждането е най-добре да има естествен водоизточник, който да се използва комбиниран и с изкуствено изградени и естетично оформени канали (вади), за напояване на различните градински растения – цветя, храсти, овошки и дори зеленчуци.

На такава изкуствена река може да се изгради и водна каскада.

Тази комбинация е много ефектна и сполучлива, и ако теренът го позволява, е едно много добро решение.

Може да се съчетае също с изграждане на водно колело като декоративен елемент, който допълнително да допринесе за разчупването на пространството и да намекне за вечния кръговрат, който съпътства живота ни.


За да постигнете максимален ефект и да не съжалявате за финансовата инвестиция, не забравяйте най-важното – доверете се на специалисти. Не пропускайте да научите нещо ново, да поправите нещо старо и да създадете от някой дразнещ ви дефект, неповторим и уникален ефект.
Разбира се, сред всички тези водни красоти добре се вписват беседки, перголи, обвити с пълзящи и каскадни цъфтящи растения, алпинеуми, дървени и каменни мостчета, градински пейки от най-различен вид – дървени, каменни, метални, чадъри, тенти, градински шатри, открити огнища, декоративни фенери за градинско осветление и всичко останало, което подскаже въображението и добрият вкус.

За всичко това ще ви помогнат ландшафтните дизайнери и ВиК инженери. Случайните „майстори – всезнайковци” или сляпото копиране от градината на съседа е възможно да ви донесат огромно разочарование и ще ви излезе доста по-скъпо.

 Доверете се на собствения си усет и участвайте активно с идеи в изграждането на своя двор и градина. И не забравяйте – в началото и на най-грандиозните проекти стои едно обикновено, постижимо, човешко желание.

Споделете тази публикация