Водопад от цветове залива градината!

Клематис – повелителят на пълзящите растения

 

Едва ли е възможно градина, в която на някое чудно местенце се е разположил клематис, да остане незабелязана… Не само защото храстът може да извиси снага до 15-20 метра, а и заради красивите му цветове и приятно ухание!

Срещата с клематиса е като любов от пръв поглед –  невероятно силно е желанието да го задържиш завинаги! И ако чувствата имат странното свойство да отлитат, то в конкретният случай е напълно възможно!

Клематисът (Clematis), наричан още повет,  е многогодишна лиана от семейство Лютикови, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството във височина.

Клематисът е красив увивен храст, който може наистина да достигне на височина до 15-20 м. Декоративните видове са с красиви, грациозни цветове и с обилно цъфтящи бели, сини или виолетови багри.

Цъфтежът е обилен и продължителен, от април при някои сортове до късна есен при други, а цветовете покриват почти всички багри от спектъра с огромно разнообразие на оттенъци. Нюансите се променят в процеса на цъфтене, зависят от времето, почвата, климатичните условия и изложението. Колкото по-висока е температурата на въздуха и по-обилна светлината – толкова по-ярки са цветовете.

Клематисът се отличава с тънки, нежни и дълги влечущи стъбла и красива листна маса, състояща се от сложни, срещуположни опадащи листа, съставени от  три или повече листчета.

Цветовете са най-разнообразни по вид, форма, големина и обагреност. Те могат да бъдат камбанести или плоски по форма, да са съставени от 4-5-8 венчелистчета, като се срещат и кичести цветове. На големина при някои видове достигат до 15-20 см в диаметър, а по цвят варират от чисто бели до розови, червени, сини и виолетови.

Красиво и енергично растящо растение, клематисът има около 300 подвида. Някои цъфтят рано напролет, а други  късно през лятото и в началото на есента. При правилно засаждане, достатъчно грижи и търпение, клематисът може да украсява градината или вътрешния двор над 20 години.

Растението изисква дълбока, рохкава, плодородна и пропусклива почва с малко съдържание на вар. За предпочитане е клематисът да бъде засаден през пролетта.

Храстът не вирее добре на много горещо изложение – препоръчителни са  полусенчести и топли места със запазено и проветриво изложение. Мястото трябва да бъде добре избрано, защото клематисът не обича да бъде местен.

Той страда от силната влага през зимата, но през време на вегитацията има нужда от достатъчна влага, стига да не е прекомерна.
Размножава се чрез семена, резници, отводи и присаждане.

Сее се веднага след узряването на семената като посевът става на открито или в сандъчета – за по-чувствителните видове, като сандъчетата трябва да се държат в парник или на друго топло и защитено място.

Резници се приготвят през лятото от полузрели клонки и се вкореняват под звънец или в парник. Всеки резник трябва да има 2 “очички” и да бъде около 4 см дълъг.

Ако клонките са вече вдървенели, правят се наранявания за улесняване на вкореняването. Почвената смес, която се поставя в съда, е торф  +  пясък, а температурата около 15 градуса. Добре е импровизираната домашна оранжерия да се покрие с полиетилен, но е необходимо да се проветрява един път на ден ( като се открива).

Пръстта трябва да се поддържа влажна около месец и половина. Резниците ще са готови за засаждане в саксийки през есента, а през пролетта може да се посадят на избраното място. Задължително е необходимо да се постави някаква опора на младото растение.

Първата пролет след засаждането то трябва да бъде окастрено до първоначалната височина, за да започне да се развива храстовидно в основата. Подрязването се прави рано – преди листните пъпки да са се отворили.

За да се закрепи новото растение, са необходими поне две години.

Клематисът се използва за украса на веранди, фасади на жилища, за покриване на стени, пълзи също по високи стъбла на дървета, перголи, тунели, арки.

От клематис могат да се оформят гирлянди край алеите или украса на партерни пространства като се полагат по хоризонтално опънати телове. Възможно е и единично засаждане на клематис в тревните площи, като се остави да влече около специално поставена висока опора.

А резултатът от всички грижи ще бъде поразителен – водопад от цветове ще залее градината!

 

Галерия:

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment