Дървени рамки за „зелени” картини

Скритите достойнства на скромните градински палисади

 

Всяка градина е като картина, която домашният или пък гастролиращ професионален художник, е „нарисувал” с вдъхновение и творчески интерпретации – прави сме, нали?

Дървени рамки за градински кътчета от палисади

Какво е в началото на своя жизнен път всяко дворно пространство или градина? Просто едно платно, заимствано назаем от естествената природа, изчистено, изорано и прекопано, очакващо своята презентация в обществото на хората – с достойна кипра премяна!

Дървените палисади са с височина от 10 до 100 или повече см.

Цветя, храсти, дървета, алеи и пътечки – всеки един детайл лека-полека идва на мястото си, за да създаде в крайна сметка една радваща очите и душата прелестна и изобилстваща от цветове картина.

Но за да изпъква всяко едно от кътчетата – в центъра или в периферията на градинското царство, то никак не би било зле да се подсили с малко контур, т.е., да се поставят малки рамки в голямата същинска рамка на градината, каквато на практика е оградата.

Градинско кътче, рамкирано с палисади

Е, точно за малките рамки става въпрос сега! Разбира се, съществуват различни варианти и подходи при обособяване в отделна единица на всяко едно кътче, лехичка и бухнало цветно островче в градината, но в нашия случай бихме искали да обърнем внимание на скромните представители на семейство палисади – на тези от дърво!

Палисадите са различни по височина

На практика палисада означава ограда с разнообразна височина, която се използва като защитно съоръжение. Е, да, и в градината има необходимост от такива, нали?

Палисадите и дървените ролки за лехи предотвратяват избуяването на корените и видимата стъбла на растенията

Типичната конструкция на една палисада се състои от малки или средно големи дървесни стволове, заострени в долния си край, наредени вертикално и без промеждутъци.

Красота от дърво...

Понякога се добавят и помощни елементи за по-голяма устойчивост. Височината на градинските дървени палисади обикновено варира от няколко десетки сантиметра до 1 м.

Дървените ролки и палисади подчертават красотата на различните кътчета

Другият вариант за рамкиране на кътчета в градината са дървените ролки за лехи – свързани разполовени дървени трупчета, които се поставят съвсем лесно на предвиденото място. Дължината и височината им е различна – изборът е въпрос на предпочитание.

Като рамка на картина...

Избуяването на стъблата и корените на растенията в градината се предотвратява благодарение на ясно оформените от дървените ролки краища на маркираното кътче или леха.

Градинските ролки и палисади "укротяват" растежа на растенията

Същата роля – на „укротяване“ на прекомерното  израстване на растенията, както и на тяхна опора,  изпълняват и палисадите.

Украса и практично решение с дарове от природата

Препоръчително е палисадите и дървените ролки за лехи да се обработят с цел устойчивост на атмосферните влияния с подходящ импрегнатор за дървен материал. Разбира се, впоследствие биха могли и да бъдат лакирани или боядисани в предпочитан от собствениците цвят, но и само импрегнирането би било достатъчно решение, за да се запази натуралния изглед на дървото.

Препоръчителна е импрегнацията с подходящ препарат за дървен материал

Какво толкова, ще промърмори някой от читателите, някакви си дървени колчета… Да, в действителност те са точно такива, но когато са абсолютно еднакви по размер и височина, рамката на градинското кътче би била съвсем естетически издържана. А и едва ли е по силите на всеки ентусиаст да си ги произведе сам от подръчен дървен материал…

Всяко кътче се обособява красиво с помощта на палисади

Палисадите и градинските ролки се използват освен за „рамкиране” на различни кътове и цветни лехи, и за изграждане на стилно изглеждащи градински пътеки, както и като подпорни стени на терасирани градински терени.

Палисадите служат и за оформяне на пътеки в градината

Разбира се, дървените палисади и ролки за лехи имат своите еквиваленти, изработени от бетон или пластмаса, но нали все обичаме да повтаряме, че даровете на естествената природа са най-ценни?

Градината - още по-красива с рамки от дървени палисади

Е, домашен художнико, ако все още редиш с мерак пъзела на своята градина, хвърли едно око на нашата галерия – може би там ще намериш и търсената доза вдъхновение, провокирана от скритите достойнства на скромните дървени палисади!

 

Галерия:

 

Подробна информация за цени и и размери на градинските палисади и ролки за лехи можете да видите ТУК!

 

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment