Декорация на входовете към къщата и градина

“Зелен” портиер охранява входа денонощно!

 

Ако сте сред щастливците, които живеят в собствена къща или поне притежават  извънградска вила, то със сигурност в добавка имате и поне мъничка градинка?! И към тази градинка води някой от входовете на сградата, нали?

А този вход е мястото, което разделя територията вътре към всичко, което е отвън.

Декорация на входовете към къщата и градина

Ролята на този вход на къщата е подобна на входната врата в апартамента и притежава подобно психологическо въздействие, но с тази разлика, че в лицето на  природата среща голям съюзник при неговата декорация, за да бъде достоен по вид на красивата градинка, към която води.

Входовете в градината са елементи в композицията на дворното пространство, които организират връзката “градина-къща” или “градина-улица”

Лесно е да се забележи, че докато много от градините са добре устроени и поддържани, то на входовете не е обърнато достатъчно внимание и те твърде рядко са ефектно оформени с растителност.

А би било добре към една разкошна градина да води подхождащ на хубавия й изглед вход. Растенията са този елемент, който най-естествено би могъл да свърже “живата градина” с неживите архитектурни елементи и да оформи входно пространство, в което има живот, красота и индивидуалност.

Един вход може да бъде декориран дори само с красив венец, окачен на вратата или с цветя, аранжирани в различни висящи, стоящи, подвижни или неподвижни съдове – саксии, сандъчета или кашпи.

Още по-оригинално би било да се използват растения, “тапициращи” зидовете или стените около вратата или пък да се подчертае входното пространство чрез зелени колони, арки или тунели.

Ролята на “зелен портиер” биха могли да поемат различни видове виещи се, катерливи или пълзящи растения.

Едно от най-предпочитаното решение са влечащите (катерливи) рози. С продължителния си растеж и красиви цветове, те са особено подходящи за оформяне на входа на дома или градината.

Розите се закрепват с помощта на шипове, затова е важно да им бъде осигурена опора. Най-добре е това да бъде конструкция от дърво или някаква високо разположена хоризонтална повърхност, върху която да полегнат клоните – пергола, арка или козирка над входа.

Други подходящи видове растения за украса на входа са декоративния повет (Clematis), глицинията, катерливия храст текома (Tecoma radicans), дивата лоза (Partenocissus) и разбира се, вечнозеленият блъшлян (Hedera).

Добро решение за украса на входа на къщата са още и подредени по стълбичките към него или встрани композиции от саксии с различни видове цветя.

Както и да решите да украсите този портал между вашето “вътре” и “вън”, при всички случаи къщата ще придобие още по-гостоприемен вид!

Вярно е, че “зеленият” ви портиер ще работи неуморно денонощно, но не забравяйте, че заплатата му са вашите редовни грижи!

Галерия:

 

Споделете тази публикация