Градината – зелената визитка на всяка къща

37  вдъхновяващи идеи за красива градина

 

Какво е градината за всеки човек? Блян, копнеж, мечта, която е на път да се сбъдне или реалност, превърнала едно малко кътче там някъде в задния двор  в зелен оазис за бягство от стресираното ежедневие…

идеи за красива градина

Сигурно има и още десетки отговори на така общо зададения въпрос, но няма да ги търсим, поне не и днес. А също така сигурно на всеки един от нас се е случвало поне веднъж да попадне в капана на собствените си мечти?

Вече сме почти 100 % наясно, че градината е обект на страст и любов, както и източник на вдъхновение, зареждане с позитивна енергия и блажена почивка. Но се случва, когато мечтаем за градина или за разкрасяване на съществуващата в задния двор на къщата, да блокираме в капана на търсенията си, просто защото се чудим какво още да сътворим.

Това в пълна степен се отнася не само за градината, а и за всяко помещение в дома, когато просто се нуждаем от идеи и съвети, та дори и чужд челен опит, от който да заимстваме поне нещичко и да го пречупим през собствения си мироглед и предпочитания.

Да допуснем следната ситуация – инвестирали сте много усилия и средства в изграждането на своята къща. Всичко в нея е измислено до най-малкия детайл: хубав интериора, практичност и удобство във всички стаи, впечатляваща фасада. Мислите, че вече сте свършили отлична работа?

Не! Както всеки истински диамант, вашият дом се нуждае и от елегантна рамка, т.е., от градина. Не бива да се забравя и, че всяка градина е своеобразна визитка на собствениците, което означава, че тя не може да е просто нещо зелено, изпъстрено с малко цветя, дървета и храсти, трябва да предизвиква ефекта „уау“ сред всички съседи и гости!

Точно затова са необходими колкото се може повече идеи за красива градина, които да намерят приложение при изграждането на визитката на всяка къща и нейните собственици.

Не се доверявайте на никой, който би твърдял, че красотата и практичността са различни неща. Ако си дадете достатъчно време, за да проектирате сами пейзажа на своята градина, можете да постигнете страхотен резултат, но да не забравим нещо много важно –  вземете задължително предвид желанията на членовете цялото семейство.

Направете списък на тези желания – това е първият задължителен етап от работата преди да търсите напосоки просто идеи за красива градина. Отговорете си на въпроса: какво точно си мечтаете да присъства в градината?

Ето един примерен списък на кои елементи трябва да се наблегне според нас: веранда или тераса с изглед към вътрешния двор, кът за летен душ, паркомясто или гараж, лятна кухня, която напоследък изглежда все повече като платформа с огнище или барбекю, беседка или кътче с мебели за отдих, навес за градинско оборудване, къщичка за кучето, кът за децата, мрежа от градински пътечки, които осъществяват връзката между отделните кътчета, зелени площи, дървета, храсти, цветни лехи, морава,  декоративни елементи като градински скулптури, фенери, осветление, алпинеум или скален кът

Изглежда доста страховито, но всъщност не е чак толкова, особено ако се планира всичко предварително – къде, как и колко място да се отдели за всеки елемент.

Естествено, всичко това може да се случи и с помощта на специалисти, но нищо не пречи и всеки сам да се опита да начертае план – просто с молив на хартия. Едва след това би дошло ред на търсенето и заимстването на идеи за красива градина, но съобразени с конкретната площ.

Всеки от нас има собствени вкусове и предпочитания – и всяко дори и много малко нещо, което наистина харесва сърцето ни, определено ще дава представа за нас на околните.

Ето защо, преди да предприемете каквото и да е подобрение в двора на къщата си, опитайте се да си представите общата картина на планираните дейности и помислете дали съвпадат с личната ви представа за комфорт и красота!

идеи за красива градина

Успех на всички мечтатели!

 

Галерия:

 

Тенти с манивела
Градински столове

Споделете тази публикация