Барбекюто – събирателният център на вкусни емоции!

30 идеи за зидани градински барбекюта

 

Преди време една телевизионна реклама ни обясняваше, че една пенлива кехлибарена течност „хората сбира“, но ние имаме и друго виждане по въпроса – че барбекюто е това, което събира всички, независимо какви напитки предпочитат!

Барбекюто - центърът на градинските партита

Сигурни сме, че ще съгласите с нас, защото когато навън слънцето започне най-после да се усмихва топло, овошките потънат в уханна мъгла от ярки цветове, цветята и храстите гордо започнат да ни показват прелестите си, всички се втурваме във всеки един възможен момент навън!

Градинско барбекю в двора

Особено през уикендите дворовете и градините придобиват сякаш магически притегателна сила – изкушение, на което трудно можеш да се противопоставим, колкото и други неотложни ангажименти да се борят за приоритет в плановете ни! Така е, нали?

Градинско барбекю с персонален навес

Е, да, друго си е да се порадваш на хубавото време в компанията на зелената прелест, която с любов и много грижи си сътворил в парченцето земя край къщата или вилата, а още по-добре е, когато можеш да споделиш тези хубави мигове с добри приятели! А те просто и непоканени ще дотичат, ако им замирише на… барбекю!

Барбекюто - градинското вкусно бижу!

Да, точно така, барбекюто е това вкусно бижу, с което всяка градина би се гордяла, защото то ще привлича много повече почитатели на прелестите й!

Градински навес с барбекю

И като казваме барбекю, нямаме предвид само храната, било то месо или зелечуци, приготвени на скара, а онова истинското, с открито огнище, което става център на всяко градинско парти.

Барбекю с пещ

Знаете ли, че според една легенда известният мореплавател и изследовател Христофор Колумб никога не бил опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на XV век, той открива, че местното племе тайно приготвя уловените риба и дивеч, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича.

Пергола и барбекю край декоративно езеро

Колумб бил силно впечатлен от невероятния вкус на така приготвената храна, чийто  начин на готвене месните жители наричали „барбакоа“. Със завръщането си в Европа испанските завоеватели донесли и това ноу-хау в приготянето на вкусни специалитети. И оттогава, та до днес, тази простичка технология доставя удоволствие на всички ценители на кулинарните магии!

Барбекю под навес в двора

Но за да се стигне до тях, първо в градината трябва да се изгради барбекю! Вярно е, преносимите електрически скари и компактни модели барбекюта на дървени въглищаили газ също вършат работа, но монолитното барбекю е „черешката“ на градинското великолепие!

Готов модел барбекю

На пазара се предлагат и готови модели на този почти вълшебен уред, но и сръчни майстори-любители на почина „направи си сам“ с малко специализирана помощ могат и сами да сътворят своя притегателен център за вкусни удоволствия.

Монолитно барбекю

От една страна е добре барбекюто да бъде разположено близо до къщата, за да се спестят маратонските преходи до кухнята, хладилника и мивката, ако няма такава в градината. Но от друга, някой палав вятър може да реши да вкара целия пушек и аромат вътре в дома – така че, дори и малко по-далече разположеното барбекю не е никак лоша идея.

Барбекю в двора

Важното е то да бъде изградено на равна повърхност, а къде точно, ще изберат собствениците!

Барбекю на покрита веранда

Освен под навеса до къщата или на покритата веранда, барбекюто може да бъде подслонено и в градинската беседка или под голяма пергола, което гарантира, че капризите на времето няма да провалят планирания грижливо градински купон.

Градинска бедека с барбекя и кът за похапване

Тук ще напомним, че тряба да се вземат всякакви мерки за противопожарна безопасност, в случай, че някой разсеян готвач не върши както трябва работата си! Дървените елементи на конструкциите трябва да се импрегнират с подходящ препарат, който да забави процеса на горене, или да има наблизо за всеки случай източник на течаща вода за провеждане на спасителна операция.

Барбекюто - центърът на приятелските събирания през топлите месеци

А ако в двора или градината няма възможност за изграждане на беседки или навеси, то спокойно барбекюто би могло да бъде и „солов“ играч! В този случай задължително трябва да… се следи прогнозата за времето!

Барбекю в двора

Самостоятелно барбекяю в градината

Вярно е, че не всички възможни рискове могат да се предвидят, но също така е вярно, че на първо място при изграждането на монолитно барбекю са голямото желание и… идеите!

Барбекю с пергола

От вас първото, а от нас – галерията с 30 порции вдъхновение!

 

Галерия:

 

 

 

>>> Вижте различните модели монолитни барбекюта
в Магазин Жилища

……………………………………….

……………………………………….

Градински мебели – комплекти в магазин Жилища 
Соларни лампи – градински в магазин Жилища 

 

Споделете тази публикация

Post Comment