Градинско осветление: Градината – красива и през нощта

Цветове, аромати, красива феерия от различни растения – особено през топлите месеци градината е най-ефектното и предпочитано място за почивка, където човек с удоволствие се отпуска след изморителния ден. Но ефектът и от най-прекрасната градина ще остане донякъде скрит през ясната и наситена с романтика нощ, ако не е предвидено допълнително осветление.

А когато е проектирано и изпълнено конкретно насочено към някой кът в градината осветление, ще се разкрие неговата прелест и в едно друго, почти вълшебно измерение.

Първо, осветлението е абсолютно необходимо при входната врата и алеята или пътеката, която отвежда до нея – едва ли някой би си и помислил, че е възможно да открие „пътя към дома” пипнешком. Но това не е достатъчно – за осветяване на предпочитаните места в градината – беседка, веранда или кът за хранене на открито, също е необходимо да се помисли, ако все още такъв тип осветление не е вече факт. Осветлението в градината, реализирано чрез различни видове осветителни тела – фенери, аплици, прожектори, подчертава къщата и пространството около нея, както и разкрива неподозирани ефектни елементи от организацията на дворното пространство.

В зависимост от конкретното си предназначение, градинските осветителни тела се разделят на няколко тематични групи: за пространството около къщата, за пътеки и алеи, за осветяване на растениеята и отделни акценти в градината, както и за басейни, и мини-езера.

В зависимост от предназначението и принципа си на действие осветителните тела се разделят на две групи – градински лампи и прожектори.

Градинските лампи са почти винаги в основата на всяка система за външно осветление. Поставят се обикновено до входната врата и покрай основните алеи или пътеки в градината.

Прожекторите излъчват насочена светлина, която предимно се използва за осветяване на отделни части от къщата или градината. Те нямат декоративна функция, поради което външният им вид не е претенциозен или с някаква специална форма. Затова при монтиране се търси вариант, при който да останат скрити или почти незабележими.

Тъй като градинските лампи се забелязват и през деня, е необходимо да се вписват с формата и дизайна си в общия стил на къщата, като понякога и го определят.

Границите на стиловете, в които се произвеждат, доста се сливат и размиват, но основно могат да се определят като ретро и съвременни.

 

Споделете тази публикация