Тента, сенник или чадър – какво да изберем?

Как да се предпазим от жарките целувки на слънцето в градината?

 

По законите на годишния кръговрат слънцето – по-рано или с малко закъснение, винаги се завръща със същинската си жарка прелест и по нашите географски ширини.

Всички с удоволствие се радваме на топлите му лъчи и се стараем да бъдем максимално време на открито, а какво по-добро местенце за това от домашния двор или градина?

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Но само до момента, когато палещите слънчеви целувки започват да ни идват малко в повече и миговете на открито започват да се превръщат в изпитание…

Вярно е, че сигурно няма човек, който да не обича слънчевите бани, но излагането на слънце дълго време не е никак добра идея…

Разбира се, спасение има – под прохладната сянка на дървета, навеси, както и под градинската тента, сенник или чадър, които ще осигурят защита не само от парещите слънчеви лъчи, но и от внезапно завалял летен дъжд.

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Възможността за сенчест подслон увеличава комфорта при използване на градината и позволява максимална наслада от прелестите на природата. Има доста варианти за предпазване от слънцето и изборът най-често се определя от големината и оформлението на градината.

Тента, сенник или чадър – това са най-популярните решения, но кой вариант да изберем?

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Градинската тента е много предпочитан вариант, защото е не само ефективно средство за осигуряване на сянка, но и естетически допълва визията на  фасадата на къщата.

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Но в същото време този вариант има своите ограничения – тентата може да се монтира само на фасадата на сградата, което на практика означава, че само най-близката до дома зона ще разполага със сянка.

Може да се избира сред много модели тенти според техните размери, цвят и функционалност – с манивела, с електрическо задвижване и дистанционно управление, с регулируем ъгъл на наклон, само с манивела без касета, с полукасета и със затворена касета.

Версията без касета е най-евтината, но в същото време е най-уязвима на повреди от атмосферни влияния – препоръчително е такъв модел да се демонтира за зимните месеци.

Моделите тенти без касета и тези с полукасета в повечето случаи са оборудвани с елементи за два начина на монтаж – на стената или под таван. При тентите с пълна касета обикновено се предлагат стандартни закрепващи елементи за стена – монтажът под таван става с допълнителни специални планки.

Важни условия при избора на правилната тента, освен размерите и цвета на плата, са издръжливостта и задвижването.

Всяка тента може да се навива и разгъва ръчно с манивела или чрез електрическо задвижване и дистанционно управление. Последният вариант е изключително удобен и позволява дори да се монтират допълнителни метеорологични сензори. В този случай самият механизъм реагира на прекомерен вятър и прибира тентата.

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Тентите с електрическо захранване също разполагат като авариен вариант с ръчна манивела – в случай, че внезапно спре токът да може да се прибере.

Що се отнася до тъканите на тентите, те трябва да бъдат импрегнирани и устойчиви на слънчева светлина, а когато платът е водоустойчив, тентата може да се използва и в дъждовни дни.

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Безспорно, най-лесното решение за осигуряване на сянка е градинският чадър. Той не изисква специално сглобяване, а голяма част от моделите са леки и лесно преносими в различни кътчета на двора или градината.

Преди да се вземе решение за покупка, трябва да се обърне внимание на няколко неща. Първо, особено важно е каква част от градината е необходимо да се засенчи – това ще определи размера на чадъра.

Второ, важно е какво да се изясни кой кът и с каква площ трябва да се предпази от слънцето. Ако става въпрос само за кът за хранене на открито в градината, то всеки модел чадър с подходящ диаметър ще свърши работа.

Когато целта е да се прикрие от слънцето даден кът за отдих, то препоръчително е да се използва чадър с чупещо рамо, защото може лесно да се контролира и премества зоната на сянката на желаното място.

Съвсем разбираемо, по-обикновените модели чадъри са и по-евтини, но ще бъде необходимо да се инвестира и в стойка за тях. Чадърите-камбана и всички варианти с по-сложни конструкции изискват по-сериозни разходи, но са значително по-стабилни и няма да се счупят от първия по-силен порив на вятъра.

Когато трябва да се осигури сянка на по-голяма площ в двора или градината, а поставянето на няколко чадъра не е най-удачното решение, тогава може да се избере градински сенник – своеобразен покрив от плат с различни размери и форми, който се монтира чрез закачане към стълбове, високи дървета или към сградата.

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Обикновено сенниците са с триъгълна или правоъгълна форма, а комбинацията от модели в различен цвят могат да се превърнат в много ефектна и при това изключително полезна декорация на двора или градината.

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Все пак, трябва да се отчете, че монтажът им не е толкова лесен – като разпъването на един чадър например, и обикновено веднъж монтиране, тези сенници остават на избраното място и под предварително избрания наклон през целия летен сезон.

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Но определено заслужават да им се обърне внимание, защото с тяхна помощ чрез атрактивния им вид всеки заден двор може да се превърне в стилен оазис за приятни мигове на открито – почти като 5-звезден курорт!

Тента, сенник или чадър - какво да изберем?

Кой от вариантите е най-подходящ за осигуряване на функционална сянка и прохлада за даден двор или градина, зависи от предпочитанията на собствениците, но сигурното е едно – лятото скоро ще дойде и трябва бързо да се намери точното решение за спасение от жарките слънчеви целувки!

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация