Същност на японските градини

Кътчета естествена природа, оформени като миниатюри…

Същност на японските градини

Няма еднозначно определение за японска градина, нито единствен стил. Хората от западния свят често виждат два от най-характерните елементи – каменните фенери и старателно загладения чакъл, но това далеч не е достатъчно, за да се нарече една градина японска.

Същност на японските градини

Японските градини са пространство, отредено за полет на въображението, те са прозорци към друга реалност. Но в същото време си остават място, където човек може да се любува на безкрайната красота на природата.

Същност на японските градини

Кътче от естествената природа, оформено като миниатюра.
Композицията е важна за всяка градина, но това, което отличава японската градина, е красотата, постигната чрез смесване на естествени растения, пясък, вода и камъни,  вдъхновено от двете основни религии в Япония – шинто и будизъм.

Японски градини - списание Жилища

От най-ранни времена японците считат местата, обградени от естествени скали, за жилища на боговете. Същото се отнася и за гъсто растящи едно до друго дървета, а водата традиционно се възприема за свято място. Именно в тези древни шинто поверия се крие творческия произход на японското градинарство.

Когато будизмът навлиза в Япония през 6 век, той донася със себе си нови обичаи, които се отразяват и на дизайна на градините. Най-ранният от тях е идеята чрез градини да се пресъздаде будистката представа за рай. През 14 век Дзен будизмът полага началото на една от най-важните традиции на японското градинарство – символичното представяне на цялата вселена на ограничено пространство. За да се постигне този ефект, се използват различни находчиви техники – загладеният пясък или чакъл пресъздават река или океана, скалите – острови или планини, а миниатюрни дървета представят идеята за цяла гора.

Градините постигат деликатност на композицията, съизмерима с тази в живописта, те предлагат възможност за продължително и задълбочено съзерцаване – тази идея е доста различна от градинарството в западния свят, което често търси наслада чрез изобилие от цветове.

Същност на японските градини

Всеки елемент в японските градини – мостчета, скали, фенери, кладенци, има свое символистично значение. 
Мостчетата са изработени от най-разнообразни материали. Те могат да бъдат каменни, дървени, от бамбук, могат да бъдат прави и дъгообразни. Естествените скали с разнообразни размери и форми имат важно значение за композицията на японската градина.

Всеки камък има свое име: Камък на пазача или дежурен камък, камък наблюдател, камък на обожаването и камък на двете божества.

Разполагането на камъните е специфично изкуство, основна част от работата на градинския дизайнер.

Камъните олицетворяват светлата, положителна мъжка сила, наречена ян. Всеки камък се подбира по форма, структура и цвят. При това много е важно камъните да не лежат поотделно, а да се вписват органично в ландшафта, създавайки илюзията, че повърхността, върху която са поставени, е само малка част от онова, което е скрито, невидимо за окото. Много често те са с вулканичен произход – гранит, хлорит, базалт и др.

Композицията се състои най-често от нечетен брой камъни: седем, пет, три.  Важен елемент на японската градина са каменните пътечки. Камъните се подреждат така, че дългата ос да е перпендикулярна на посоката на пътечката, а неравната страна на камъка – зарита в земята.

Японски градини - списание Жилища

Докато камъните символизират планините на Япония и мъжката сила ян, то водата е олицетворение на нейните бистри реки и тихи езера, на отрицателната, тъмна, мека женска сила, назована ин. Тяхното вечно противостояние и неразривно единство според дуализма е основа на съществуването на света.
В японските градини има сравнително малко цветя, преобладават вечнозелените дървета и храсти. Много важни са цветът на листата, формата на короната, декоративността на кората, защото градината трябва да доставя удоволствие и да запазва красотата си през цялата година. Любимо дърво е борът – символ на дълголетието, от храстите – рододендронът. В композицията по-тъмните растения се засаждат на заден план, а светлите – на преден. Така се създава усещането за дълбочина на пространството.

Японски градини - списание Жилища

Кладенците в японската градина се срещат най-често в „градините за чай“. Каменните и дървените фенери осветяват „градините за чай“, запалени или угаснали, те символизират светлината, която разпръсква мрака.

Японски градини
В японската градина обикновено се влиза през двукрила врата. Понякога леки декоративни огради разделят градината на по-малки дворове, за да не се наруши основното й предназначение – да бъде убежище на спокойствие, място, където духът може да почива и душата да се обогатява. Оградата или живият плет не бива да закриват градината от обкръжаващия я свят. Защото японската градина е огледало на природата, миниатюра на прекрасния естествен свят.

Галерия:

 

 

 

 

Тенти с манивела
Градински столове
 • Imagén:

  35,85 лв.
 • Imagén:

  26,00 лв.
 • Imagén:

  15,90 лв.
 • Imagén:

  23,50 лв.
 • Imagén:

  46,67 лв.
Соларни градински лампи –  в магазин Жилища 
Градински маси в магазин Жилища 

Споделете тази публикация

Post Comment