Да помислим за градината под стъкло

Тази зимна градина е с три фасади и е прилепена към къщата

Когато дворовете са покрити със сняг и природата изглежда мрачна и пуста, мечтите за зеленина могат да се реализират в зимната градина. Дали ще бъде самостоятелна постройка, интегрирана с жилището или остъклен балкон, тя ще радва окото с красота и свежест. Зимната градина предлага безброй възможности за използването й като интересно помещение за посрещане на гости, за почивка и приятни разговори, за игри и забавления.

Състои се от огромни стъклени плоскости и носещи конструкции от различни профили. Тя няма стени и осигурява пряка видимост към външното пространство. Изпълнена е със светлина и зеленина през цялата година, а това я прави едно наистина необичайно място. Хубаво е за остъкляването да се ползва алуминиева, PVC или дървена дограма и стъкло-
пакет. Това спестява енергия за отопление и намалява шума.

 

В класическия си вид зимната градина е с три фасади и е прилепена към къщата. Често, обаче, се случва да няма достатъчно място и тогава тя може да се изгради с две фасади, пристроени към ъгъла на къщата. Тази конструкция се предпочита и при наличието на достатъчно пространство, тъй като е опростена и оригинална.

Зимната Градина може да бъде проектирана на най-различни места – на и под балкони, пред мансарди, в еркери и над гаражи. При добро професионално изпълнение стъкленият блясък на съоръжението допълнително украсява фасадата. Най-често за зимни градини се приспособяват остъклените балкони. Те променят жилището като оползотворяват
максимално пространството и са връзка меж ду природата и интериора.

 

В зависимост от предназначението си могат да се оформят като студени зимни градини (с температури между 5° и 10° С), в които обикновено зимуват нестудоустойчивите растения или топли зимни градини (с температури между 10° и18° С), използващи се през всички сезони. Студената зимна градина е подходяща за всички средиземноморски растения като зокум (олеандър), бугенвилея, солейролия, обички (фуксия), кливия, пасифлора, камелия, плумбаго, агаве, гербери, мимози, палми и др.

В топлата зимна градина се чувстват отлично следните видове: фикуси, драцени, бромелиеви, орхидеи, филодендрон, шефлера, кротон, стайна юка, хлорофитум, антуриум, кала, платицерум (еленови рога), каучуково дърво и др.

Зимната градина най-често се използва за гостна или като място за почивка, затова трябва да се предвиди достатъчно пространство за поставянето на маса и столове или някакви други градински мебели. В такъв случай трябва да се увеличи използваемата площ за сметка на зеленината. Ако пък наличието на зимна градина е свързано с хоби – отглеждане на екзотично растения – следва да се отдели по-голямо пространство за цветята и по-малко за вас и вашите гости. Във всеки случай е желателно да има достатъчно “въздух”, за да не се създава клаустрофобично усещане.

Зимна градина Зимна градина с кръгла форма

Важно е как ще се разположат растенията в зимната Градина. Обикновено това става с помощта на стелажи или цветарници на няколко етажа. Така цветята ще могат да се степенуват по височина. Трябва да има достъп до всички зелени любимци, за да се полагат необходимите грижи за тях. Правилно е по-високите и невзрачни да се поставят отзад, а по-ниските и ефектните – отпред.

Висящите кошници също намират място в зимната Градина. От тях могат да спускат стъбла ампелни растения, еленови рога, папрати. Фантазията и личният вкус също са важни за разполагането на цветята.

Някои предпочитат богатата зеленина на джунглите и избират големи тропични листно декоративни видове, папрати и лиани. За да се имитира тропическа гора се разполагат различни палми и високи растения като монстера, фикуси, шефлера, филоденрдон, както и дънери, обвити с лиани, спускащ се испански мъх, сингониум и сциндапсус, бромелии и орхидеи, които надничат между клоните, папрати, маранти и калатеи, подредени ниско в гъст килим.

Особено впечатляващ вид ще добие зимната градина, ако в нея има стрелиция – с цветове като райски птици, или антуриум – с восъчни ярки цветове, забелязващи се отдалеч. Може да се сътвори композиция от растения с участието на камък и вода. Тогава зимната градина ще се превърне в един малък оазис с екзотични цветове, омайващи аромати и свежест, бликаща от водната площ. Бромели евите и орхидеите могат да се аранжират заедно с камък и дърво.

Оригинално решение е използването на сух дънер, който да се украси с бромелиеви.
Зимната градина променя дома – ароматния и влажен въздух и усещането за цветна градина през студения сезон повишават настроението, а приятната хладнина през лято то привлича неустоимо.
текст: ландшафтен арх. Фани Ичева

Зимна градина вградена в наклана на покрива зимна градина прилепена към фасадата

Дъх на Градина: 0885 955 513, 0887 518 023
www.savour-garden.com

Споделете тази публикация