Градината – приятел и на децата

Мамо, тате, има ли място и за нас?

Прекрасно е да живееш в къща със собствена градина и не са малко щастливците, които могат да се похвалят с такова истинско богатство.

Както и да са оформени дворът или градината – с кътчета, алейки, ливада и дори лехи със зеленчуци, тя е мястото за прекрасни мигове и преживявания за възрастните. О, да, възрастните, ами децата?

Дали мама и татко са се сетили, че покрай красивите храсти и лъкатушещи пътечки ще тичат и малки хора?! Ще вилнеят в различните тайни ъгълчета, ще се катерят по дърветата, ще берат цветя за мама…

Но друго би било да си имат и свое местенце, което да е единствено и само за тях, територия, забранена за възрастни!

Защото няма по-приятно усещане от това, порасналите момичета и момчета да блаженстват на верандата и с умиление да наблюдават какви ги вършат техните наследници сред взрив от весели изблици на смях и радостно писукане.

Хубаво е да бъдат осигурени специални кътове в градината за децата, където те да изразходват енергията си, но най-вече – да бъдат в безопасност. Инвестицията в такова място в никакъв случай не е излишно пилеене на средства, нито пък ще ограничи контактите на децата с останалата част от градината, но ще ги научи да се грижат за своето си  местенце.

Вероятно всички собственици на градини се стараят да научат палавите си дечица, че не бива да ритат топката в храстите, да пазят цветята, да не ядат от растенията, които не познават, но не могат да им забранят, а и не бива, да стоят само в детския кът.

Най-добрият контрол би могъл да се упражнява, разбира се, когато към детската площадка има изглед от прозорец на къщата или от терасата. Добре е това кътче да бъде около пътеката за разходки, но тя не бива да го пресича, за да не пречи на играта.
Не е много подходящо детският кът да се поставя на входа на градината най-вече от мерки за безопасност – изкушението децата да изтичат на улицата не е никак за пренебрегване.

Друга мярка за сигурността на децата е, детският кът да не е на много закрито място, за да могат родителите да упражняват контрол и от разстояние.

Вярно е, че много градини не разполагат с достатъчно пространство за такъв лукс като самостоятелно детско кътче, но все пак има начини за интегриране на детските игри. Например, ако градинската арка е достатъчно надеждна, на нея може спокойно да се окачи люлка, широко разклонените дървета могат да приютят малка дървена къщичка или просто на тях да се окачат здрави въжета за катерене.

За надуваем басейн или батут за скачане може да се пожертва част от ливадата, а ако има място и за съоръжения като пързалка с пясъчник – е, едва ли ще има недоволни дечица, нали?!

Галерия:

 

 

Никому необходимата стара барака за инструменти, които вече се съхраняват на по-сигурно място, може да влезе в ролята на детска къща за тайни игри, стига обаче да е достатъчно стабилна и обезопасена.

Възможности винаги има, когато става въпрос за сладките дечица, просто трябва да се сетим да ги потърсим!

Споделете тази публикация