По пътечката, край алеята…

И още красиви идеи за щастлива градина

 

Една японска поговорка казва, че: „Най-доброто време да засадиш дърво е преди 20 години. Второто най-добро време е сега.“
И ако развием в малко по-широк аспект мъдростта в поговорката, ще стигнем до най-красивата и любима тема през топлите месеци – не, не за морето става въпрос, а за градината!

Красивите растения – цветя, храсти и дървета са прелестни и сами по себе си, но когато са структурирани подходящо, рисуват една истинска райска картинка. Но как можем да се любуваме на това съвършенство освен от балкона или през прозореца, да усетим отблизо неземния им аромат?!

Като се разходим по пътечките или алеите в градината, разбира се!

В основната си функция градинските пътеки и алеи се използват за организационни цели – за преминаване от една точка до друга по най-лесния възможен начин. Но над чисто практическата им стойност с надграждане чрез известно планиране, усилия и специализирани съвети се постига изключително голям естетически ефект.

Ако наистина имате намерение да построите своя собствена градинска “магистрала”, първият ни съвет е да забравите за всички правила и да дадете пълна свобода на въображението си да ви изведе до края на пътя към уникална и красива градина. Вторият съвет – ако все пак имате известни задръжки и съмнения дали ще се справите сами – потърсете специалистите да “ударят едно рамо” на строежа!

А от нашите идеи може да почерпите лятна доза вдъхновение, ако сте достатъчно смели да рискувате да се справите сами.

Тук ще видите как с помощта на големи скални отломки, тухли и дървени талпи може да се направи градинска пешеходна “зебра”, как керамични плочки прегръщат тревата, пъстра мозайка, която съперничи по яркост на цветята…и още красиви, но и функционални предложения.

 

Галерия:

Само не забравяйте – пътеките и алеите само ще изтъкнат още повече прелестта на избуялата разноцветна и ароматна цветна приказка в градината или задния двор!

И моля, поканете ни, когато дойде ред да се пререже лентата на новите ви  “зелени пътища”, за да им се възхищаваме заедно!

Споделете тази публикация