Време е за пикник в градината

Нека да е лято, само да е лято…

Барбекю за пикник

Спомняте ли си рефрена на тази толкова популярна в недалечното минало песен?

Е, вероятно част от вас никога не са я чували, но посланието , което носеше – за безкрайно и щастливо лято, всички ние като магическо заклинание си повтаряме през всички ония, за кратко забравени, зимни дни.

Е, вече е лято, но… Някои от нас вече се радват на отпускарско лятно безгрижие, но останалите със завист четем морските репортажи по вестници, списания, интернет и тъжно поглеждаме календара – колко още остава до тъй дългоочакваната и привлекателна почивка.

Няма място за униние. Макар и още на работа, можем да откраднем няколко часа от уикенда и да загърбим прашния потен град като открием приятно местенце за отдих.

Пикник в градината

С една дума – уикендът наближава, време е за пикник. Рецептата на това мероприятие е проста, а съставките са следните: малко свободно време, оптимистична прогноза от синоптиците, сенчесто кътче някъде сред природата, приятна компания  и, разбира се, нещо вкусничко за хапване.

Вярно е, че можем да си приготвим сандвичи още в къщи, но какво е истински пикник без аромата на скара, дори и пушекът да е в малко повече?!

На открито огнище, газов грил или барбекю с дървени въглища – вариантите са различни. Всичко, което се приготвя върху жар от дървени въглища, се обхваща от понятието барбекю. А знаете ли, че по всяка вероятност тази дума е дошла от далечно Хаити, където хората сушели кафето над дървена скара, наричана барбакоа?

Рецепти за приготвяне на месо или зеленчуци на барбекю не е необходимо да даваме – на всички ни е известно от практиката, а и от дебелите готварски книги, че всичко, хвърлено върху скарата – стига да е хранителен продукт все пак, става изключително вкусно.

Но за да направим обяда си на открито не само вкусен,  доставящ  телесна, но и естетическа наслада, са необходими и някои допълнителни екстри.

Например, една пъстра покривка (може и хартиена) би създала още повече настроение на хората около масата. Добре е да вземете пластмасови съдове и прибори – те не се чупят, евтини са, а най-добре е да предпочетете тези за еднократна употреба ( изхвърляйте ги задължително на специалните за целта места).

Може да украсите импровизираната си маса и със свежи, прясно откъснати горски цветя, но все пак, не злоупотребявайте с даровете на природата.
Ако планирате да останете до по-късен час на пикник, сложете в приготвения багаж и няколко декоративни свещи. Те ще придадат още по-романтичен ореол на трапезарията ви под открито небе ( знаете, че и комарите бягат от огън)!

Не забравяйте и хладилната чанта със студени напитки!

Дотук с напътствията!

 

Сигурни сме, че всички знаете правилата за ходене на пикник, но може би улисани в проблеми и работа, сте забравили какво приятно приключение може да преживеете.

Затова – от нас идеята, а от вас приятните емоции!!!

Барбекюта – вижте тук!

Споделете тази публикация