Загадките на нощната романтика

Вечерна пиеса  за  градината

 

Романтиката на нощта винаги ни е очаровала, особено през топлите месеци – със загадката на тъмнината, с яркото сияние на звездите, с пътечката, която чертае луната в някое водно огледало…

В такива нощи някои мечтаят за добра компания, с която да споделят възвишените чувства, които нощта внушава, други обичат еобезпокояваното усамотение, а трети просто се събират, за да се повеселят заедно… в градината.

Но какво би била градината на тъмно? На светлината на звездите и луната не е достатъчно да се разчита, особено ако някои облаци си играят с тях на криеница.

Е, дойдохме си на думата – да обърнем внимание на вечерната прелест на градината, която можем да видим само чрез добро осветление! Осветлението на градината през нощта е повече от изкуство.

С избора на източници на светлина се постига не само функционалност – като например да не се спъне някой в тъмното или да сбърка градинската арка с входа на къщата, а се изгражда истински светлинен спектакъл, който ще получи заслужени аплодисменти, ако е бил правилно режисиран.

А в този спектакъл може да има и главни, и второстепенни роли, присъдени на различни видове осветителни тела, които собственикът-режисьор на градината трябва да определи. Защото ефектът, който се получава от добрия съюз между цветя, храсти, дървета и светлината, може да бъде поразителен.

Има много решения, чрез които могат да се подчертаят чаровните нюанси на всяка градина. Осветителните тела могат да бъдат поставени вертикално към земята, за да очертават градинските пътеки, алеи или цветните лехи.

Окачени към стената осветителни лампи или фенери се използват предимно за осветяване на периметъра на къщата, входната врата или терасата.

Мини-прожекторите са предпочитани за подчертаване на някои кътове в градината, а свещниците почти задължително трябва да присъстват на масата в лятната трапезария на открито. И още, и още…

 

Ако ви предстои да режисирате такава светлинна пиеса в своя вътрешен двор или градина, погледнете нашата галерия – вдъхновението може би ви очаква точно сред тези идеи.

Другият вариант – поканете гост-режисьор в лицето на ландшафтен специалист!

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация