Визуална защита и не само за кътчета за отдих под небето

Стоп на вятъра и чуждите погледи!

 

Лятото е винаги прекрасно – дългоочаквано, изпълнено с прекрасни емоции, цветове и аромати, но… и твърде кратко!

Идеи за визуална защита

И докато му се порадваме, листовете от календара отлитат един след друг по-бързо и от есенен листопад…

Идеи за визуална защита

Та като стана въпрос за есента, тя вече е почти точно зад ъгъла и очаква с нетърпение да се настани по нашите географски ширини. Тя притежава много прелести и не на последно място това е сезонът, през който все още можем да се наслаждаваме на вечерите под открито небе, но винаги с едно наум – каква ли изненада ще ни поднесе времето?

Идеи за визуална защита

Затова когато организираме кътове за отдих в градината или на балкона, не бива да разчитаме единствено на късмет и че синоптиците ще съобщават само добри прогнози за високи температури, липса на есенни дъждове и пориви на хладен вятър.

Идеи за визуална защита

Съвсем целенасочено можем да удължим времето, което ще прекараме в приятна компания в градината или на балкона, като защитим кътчетата си за отдих на открито, ако не от дъжда, то поне от набезите на вятъра. А и поставяйки такива прегради, ще получим 2 в 1 – защита от вятър и от любопитни чужди погледи.

Идеи за визуална защита

Разбира се, има много варианти, с които може да се защити любимото кътче. На пазара се предлагат готови изтеглящи се паравани – хоризонтални и вертикални модели, които могат да се поставят както на верандата, така и в градината или на терасата, ако има достатъчно пространство.

Идеи за визуална защита

Градинската пергола може да получи разкошен тоалет от завеси в предпочитани цветове и материи.

Идеи за визуална защита

А дори и да няма в градината пергола, то по-сръчните биха могли да сътворят сами лека конструкция от метал или дърво, каквото предпочитат или имат в наличност.

Идеи за визуална защита

Дори и стари палети биха могли да послужат като преградна дървена стена – е, факт е, че се предлагат и готови декоративни огради, но далеч по-сериозен източник на гордост за собствениците би било да я изградят сами.

Идеи за визуална защита

Тъй като дървените решетки, било то собствено производство или купени готови, са доста ажурни, лесно биха могли да се „раззеленят“ – като се монтира върху тях декоративно изкуствено озеленяване, което се предлага в различни декори и размери.

Идеи за визуална защита

Решенията за балкон или тераса са доста повече и по-лесно изпълними, защото там вече има конструкция, за която да се захванат защитните прегради.

Идеи за визуална защита

Въпросът е кой от всички варианти на визуална защита би бил най-подходящ за всеки конкретен случай и кой ще допадне най-много на обитателите на жилището.

Идеи за визуална защита

Традиционно и особено популярно решение са  прегради от бамбук или тръстика, които обаче също имат множество разновидности – от естествен или изкуствен бамбук, светли или тъмни цветове, както и богата гама от размери.

Идеи за визуална защита

Много актуални са и текстилните прегради за визуална защита, защото лесно се монтират и безпроблемно могат да се сменят през всеки нов сезон според предпочитанията на собствениците.

Идеи за визуална защита

Сравнително нов вариант са защитните прегради от изкуствен ратан, които също се произвеждат и предлагат в различни цветове и размери.

Идеи за визуална защита

Изборът на защитни прегради е въпрос на предпочитание, естетическо възприятие и предвиден за целта бюджет.

Идеи за визуална защита

А ако планирате по-дългосрочна инвестиция, можете да защитите любимото си градинското кътче за отдих с жив плет от вечнозелени растения. Този вариант е приложим и на тераса, но трябва да се изберат подходящи по размер кашпи или сандъчета за съответния вид растения.

Идеи за визуална защита

В какъвто и стил да е обзавеждането на вашето малко или по-голямо кътче за отдих под открито небе в градината или на терасата, с подходяща визуална защита то ще ви подари уединението, от което се нуждаете и ще се превърне в същинско, почти тайно „убежище“ за бягство от стрес, напрежение и работно ежедневие!

 

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация