Внимание, на стола не се сяда!

Нови „цветни“ идеи за стари столове

 

Обичате цветята, в добавка имате сръчни ръце и особено ви харесва непрекъснато нещо да майсторите?

Е, тогава тези идеи ще бъдат добре дошли за вас – с малко средства и усилия ще вдъхнете нов живот на вещ, която сте приготвили за изхвърляне от една страна,  от друга – ще зарадвате семейството, а  от трета – ще впечатлите с уменията си своите гости.

Става въпрос за нова функция на стари дървени столове, които смятате за отдавна остарели и възнамерявате в най-скоро време да се оттървете от тях, отдавайки ги във владенията на господарите на градското сметище.

В дома ви те вече наистина не изглеждат добре, но ако имате градина, малка зимна градина, или просто на балкона, те могат да свършат чудесна работа – само, ако малко се постараете.

О, нямаме предвид само да ги постегнете и пребоядисате – предлагаме ви да ги превърнете в истински… цветни лехи!

Най-хубавото на тези идеи е, че недостатъците на полусчупения стол всъщност се оказват негови предимства. Как така, ли?

Много просто – основният елемент на стола, който се износва най-бързо, е седалката. Е, има варианти и за поразклатени крака, но те в случая няма да ни пречат.

Та така, ако седалката вече не върши работа, просто без никакво съжаление и губене на време за възстановяването й, се премахва!

После се взема леген, кошница или по-голяма саксия, която да успее да се задържи над ръба на получения отвор. Тук сръчните сред вас могат компетентно да се намесят – възможно е да не се отстранява изцяло седалката, а да се изреже отвор в нея, съответстващ на избрания съд, в който ще се засадят или вече си живеят цветята.

Разбира се, същите тези саксии биха могли и съвсем спокойно да си стоят някъде в ъгъла на дома, на перваза в кухнята или на верандата, но колко по-ефектно би било да бъдат в такава рамка?

А ако пък вдъхновението съвсем ви споходи, можете да си поиграете на художници и да оцветите стола в каквито бои намерите, изостанали някъде в килера или гаража, а дори да изрисувате и весели пъстри орнаменти – цветя, пеперуди и всичко онова, което не бихте посмели да направите на стените в жилището си.

Ефективна алтернатива на обикновените пластмасови саксии е създаване на специално „гнездо“ за отглеждане на цветя – подходяща мрежа (каквито се продават в строителните хипермаркети) и подложка от торфен мъх или  кокосови влакна, например.

Този метод е удобен, защото получената “кошница” може да бъде изготвена по размер на отвора, след като е отстранена седалката на стола.

А какви цветя да засадите? Правила няма – каквито предпочитате и сте убедени, че ще успеете да се грижите добре за тях.

Ако все пак не ви се занимава с пишман дърводелство, оставете седалката на мястото й, а само декорирайте стария стол с цветя, посадени в нетипични за целта съдове като стари чайници, тенджери, купи, кани, чаши, и каквото още ви хрумне…

Тази операция ще ви коства почти същите усилия, както и да поставите ваза с цветя на масата или шкафа в хола!

Новата модерна инсталация, наречена “стол-градина” би стояла много внушително в истинската градина или вътрешния двор на къщата, но стига да намерите подходящо ъгълче, много по-идейно ще бъде, ако я настаните у дома.

И тъй като за идеите няма сезони, поогледайте в къщи или на тавана дали разполагате с подходящи обекти за прилагане на нашите цветни предложения и …..успех!!!

Галерия:

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment