Кухня под небето – сърцето на лятото и градината

Идеи и приятелски съвети за летни кухни

 

Всички обичаме да определяме кухните си като сърцето на дома и това никак не е само шаблонен израз – ако разгледаме жилището като един цялостен организъм, то без сърце, т.е., кухня, той не би могъл да функционира!

Лятна кухня

Но освен, че е най-важната част на дома, кухнята може да се превърне и в сърцето на градината, стига да й позволим да се пренесе там! Е, ако не буквално, защото скептиците ще кажат, че е невъзможно, то да сътворим по неин образ и подобие просто дублиращ вариант, но под звездите!

Лятна кухня с външна пещ

Вярно е, че всички собственици на къщи и вили през топлите месеци в годината се радват на подобна възможност поне в лицето на едно барбекю и кът за хранене. Но летните кухни всъщност отдавна надраснаха варианта някакъв модел скара + пластмасова маса и няколко стола.

Кът с външна кухня

Днес вече е напълно възможно да се изгради напълно функционална кухня на открито, в която с удоволствие и желание могат да се приготвят и най-изтънчените ястия.

Кухня под навес

Ще изпреварим контрааргументите на мнозина, че всичко опира до възможности и средства като изтъкнем, че удоволствието да си имаш такова туптящо сърце на градината, което ще бъде фокус на семейни и споделени с приятели щастливи мигове, си заслужава да сбъднеш подобна мечта.

На верандата - кът за готвене

Струва си да се помисли за летен вариант на кухнята още на етап проектиране на градината. Ако освен зелена ливада и много цветя, в двора присъстват и зеленчукови лехи, то от тяхното местоположение ще зависи и разполагането на кухнята.

Кухня на веранда

Разбира се, най-доброто място е покритата веранда, ако къщата разполага с такава. Но ако кухнята ще бъде ситуирана в беседка или под открито небе, то трябва да се имат предвид няколко обстоятелства.

Кухня на открито

Първо, тя трябва да бъде изградена на такова място, че димът от външната камина, пещ или скара да не навлиза в къщата или пък в тази на съседите, ако искаме да запазим добрите си отношения с тях – освен ако не ги каним често и тях на поредния обяд или вечеря на открито.

Газов грил в лятна кухня

В съвременния вариант на лятна кухня освен скара се предвижда да има и необходими за подреждане на съдове и аксесоари шкафове, мивка и работен плот. Разбира се, може да се добави малък хладилник, външна пещ, та защо не и дори мини миялна машина. Ето защо е необходимо да се осигури достъп до вода и електричество. Това със сигурност ще увеличи удобството на работа в кухнята, а осветлението ще позволи използването й след залез слънце.

Лятна кухня с пергола

Добре е да се помисли и за пътеките или алеите, които ще осъществяват комуникацията между лятната кухня и основната сграда, защото много често би възниквала вероятност да се осъществява някаква спешна доставка на подправки, съдове, прибори или аксесоари от вътрешната кухня.

Ето защо те не трябва да бъдат много тесни и криволичещи, а ако има стълби, то да не са много стръмни, особено ако лятната кухня е разположена в края на голям двор или градина.

Идеи за кухни в двора

Е, това да са недостатъците, ще възкликне някой и може би ще бъде прав, но ако могат да се предвидят и тези стъпки, никак не биха били в минус на използването на външната кухня.

Кухня в беседка

Независимо от мястото и разположението в двора, лятната кухня трябва да бъде защитена от капризите на времето чрез някакъв вид покрив – постоянна или временна конструкция, или поне от голям и стабилен градински чадър, пергола или тента. Често неочакваният дъжд слага край на веселото градинско парти, но ако кухнята е организирана в беседка, то времето няма как да паднасе неприятните си  изненади.

Навес над кухнята

Необходимо е да се обърне внимание и на подовата повърхност – освен здрава и лесна за поддържане, то е абсолютно задължително да не бъде хлъгава. Керамични плочки или дърво – изборът е въпрос на предпочитание.

Кухня с голам бар-плот

Ако в градината не е планирано разполагането на зеленчукови лехи, то поне саксии с пресни билки биха били не само много полезни при приготвянето на различни ястия, а защо не и коктейли, но и чудесна украса на лятната кухня.

Кухня в градината

И тъй като в основата на всички големи планове стоят идеите и мечтите, то ние сме се погрижили за едно малко блюдо с големи порции вдъхновение в нашата галерия! Добре сте дошли в нашите летни предложения!

 

Галерия:

 

 

>>> Вижте различните модели монолитни барбекюта
в Магазин Жилища

…………………………………………………………………………….

 

 

Градински мебели – комплекти в магазин Жилища 

 

Градински столове

Споделете тази публикация

Post Comment