Живият плет в градината. Как и какви растения да изберем

Структурирането на зелените площи в първите пролетни дни осигурява изискания им изглед още преди активната вегетация на растенията.

За доброто изпълнение, разбира се, е необходима консултация с професионалисти в тази област. Структурата се осигурява от настилките и бордерните растения (живи плетове).

Живият плет има различни приложения в градинско-парковото изкуство – като жива преграда срещу уличния прах, като екран или за уединение, за да определи границите или да очертае градината, да води посетителите или да ги забавлява.

Красиви ефекти се получават, когато се изпълняват геометрични форми от жив плет в растера на настилката – квадратна, кръгла, овална форма.

В много случаи настилката определя линията на засаждане на живия плет. Когато избирате растения за живия плет, трябва да се съобразите със следните предпоставки:


Изберете растения, чиято кондиция ще бъде толерирана от специфичните климатични условия – мраз, силни дъждове или сух климат, високи или ниски температури, ветрове, сняг и др.
Климат

Изложение

Дали плетът ще бъде на пълно слънце, на дебела сянка или на полусенчесто място.

Специфична височина на растението

 Трябва да се съгласува с цялостната концепция за изграждане на зелената площ.

Тип на почвата

Пясъчна, глинеста, мокра или суха.

Засаждане

Колкото са по-малки растенията или са с по-бавно растящи клонки, се препоръчва да са по-гъсто насадени. Изберете растения с еднакъв размер, но ако смесите различни видове, трябва да се съобразите да са с приблизително еднакъв растеж и хабитус.

 

Подрязване

Първото подрязване е незабавно. Препоръчително е да бъде наполовина. Може да помислите, че тази операция е твърде драстична, но така ще се подсигури и подсили новия растеж, частично от основата на растението и ще доведе до появата на нови млади клонки.

Регулярно се подрязва до избрана височина, а след това се прави, когато е необходимо, за да се почисти от сухи клонки, прецъфтели цветове и за да се оформи. Изберете остри ножици или храсторез. Водеща връв от прът до прът може да ви асистира, за да спазите нивото на плета. За по-заоблена форма на вашия плет, можете да използвате крив ъгъл.

Поливането е редовно, а торенето балансирано.

Изграждане на живи плетове

В зависимост от предназначението си живият плет е с различна интензивност на растеж. Тя се отглежда с резитба за съхраняване, с която се направлява по-нататъшното запазване на типичната за вида корона. Оформените живи плетове трябва да имат и след подрастване постоянно изравнена повърхност и прецизна форма.

През първата година след засаждането при тях се извършва само резитба за отстраняване на изсъхналите фиданки и леторасли. Резитбата за формиране започва през втората година след засаждането.

Фиданките от широколистни видове – Птиче грозде (Ligustrum vulgare), Пираканта (Pyracantha cocconea), Глог (Crataegus monogyna), Габър (Carpinus betulus), Чашкодрян (Evonymus l.) се съкращават преди вегетацията. При жив плет от Тис (Taxus baccata), Туя (Thuja), Кипарис (Cupressus) др. се режат само върховете на летораслите. През първите 3-4 години се задържа само растежа на височина, за да може плетът да се сгъсти. След като се получи желаната форма и височина, живият плет се поддържа чрез резитба за съхраняване. Застарелите и оголените живи плетове се подмладяват или допълват през ранна пролет.
За да се получи прецизна линия и форма при обрязване, трябва да има достъп от двете страни и да се опъне шнур, по който живия плет да се подравни по ширина и по височина.


Птиче грозде (Ligustrum vulgare) – представителите са листопадни, вечнозелени храсти и ниски дървета със срещуположно наредени прости листа и цветове, събрани във връхни метлици и развива многобройни стъбла.

Плодът е сочно черно зърно, което остава на храста почти през цялата зима. Расте при твърде разнообразни условия, но предпочита по-плодородни почви. Издържа засушавания и замърсяване на въздуха. Изобилието от издънки след кастрене го прави подходящ за живи плетове.

Птиче грозде

 

Пираканта

Пираканта (Pyracantha cocconea) е вечнозелен храст, висок до 2 м с бодливи клонки и елипсовидни назъбени кожести листа.

Цветовете са бели, а плодовете – светлочервени, оранжеви или жълтеникави с високо декоративен ефект особено през зимните дни.

Глог

Глог (Crataegus monogyna) включват храсти и малки дървета. Имат малки листенца и бодливи клонки. Не са взискателни към почвените условия.

Листата са лъскави и тъмнозелени. През първите години расте бавно, най-много 20 см годишно.

Габър

Габър (Carpinus betulus) е бавнорастящ, но устойчив на болести и насекоми вид. В зеленото строителство се използва широко за солитерни или групови засаждения.

Високо се цени тъмнозелената лъскава корона, която през есента добива ярко жълта окраска. Красиви са и едрите светлозелени съплодия на фона на тъмнозелената корона.

Габърът понася добре подстригването, дава гъсто разположени клонки и се използва широко за изграждане на живи плетове.

Чашкодрян

Чашкодрян (Evonymus l.) – представителите му са листопадни и рядко вечно зелени дървета или изправени храсти. Плодът е разпукваща се кутийка.

Семената са обвити изцяло или отчасти в оранжево-червена мантия. Понасят замърсяването на въздуха. През първите години растат бавно.

Тис

Тис (Taxus baccata) – обикновен тис, единственият от осемте вида, който е разпространен в Европа, включително и в нашата страна, но поради често и прекомерно изсичане се среща най-често като храст.

Короната му е много гъста, често с няколко върха. Дървото понася добре подрязването. Той е изключително бавнорастящ и дълговечен дървесен вид.  До шестата си година нараства по 2-3 см, а по-късно – 20-25 см.

Туя

Туя (Thuja) – представителите са с плоски клонки, покрити с приближени и прилепнали към клонките люсповидни листа и с дребни шишарки.

Това са растения с високо декоративни качества. Короната е гъста, пирамидална или конусовидна. При неблагоприятни условия остава с малки размери.

Кипарис

Кипарис (Cupressus) – това са вечнозелени дървета или храсти.

Клоните са с многобройни разклонения, короната е широко пирамидална, листата са дребни, зелени, меки.

 

Студио ДАЕЛ

www.studiodael.com

Споделете тази публикация