Билките – озеленяване с аромат на здраве

Билките, някак позабравени във времето, най-често се използваха в ежедневието под формата на пакетче чай в студените зимни дни. Но любовта към естествената красота и желанието за природосъобразен  начин на живот са на път да променят това, малко пренебрежително, отношение към ароматните и лековити растения.

Все по-често билки се засаждат в саксии и се отглеждат на балкона или директно на кухненският плот. Но това, което истински ни радва, е масовото желание лечебните растения да вземат съществено участие в направата на така желаното от мнозина озеленяване на градината. Освен лечебните свойства, голяма част от билките имат висока декоративна стойност.

Изключително подходящи са за озеленителни дейности, отглеждат се лесно, не изискват много място и грижи, и ако им се създадат подходящи условия, ще се развиват и ще ви радват през годините. Повечето билки предпочитат да растат на полусенчести места, като трябва поне 4-5 часа на ден да се огряват от директна слънчева светлина.

Изискванията им  към почвата са минимални, като е препоръчително да се избягват преовлажнените и мочурливи места. Накратко, те са изключително подходящи за засаждане във вашата цветна градина, могат да вземат дейно участие в  скалния кът,  при оформянето на чудесни цветни бордюри, а и защо не -за направата на самостоятелна билкова градина в двора.

За да използвате тези растения ефективно, трябва да ги опознаете. Лечебните растения, подходящи за озеленяване на двора са много.

Ще ви представим една малка част от тях:

Лавандула Офика
Лавандула Офика
Момина сълза Мащерка
Салвиа Смрадлика

Офика (Sorbus aucuparia) 
В България това красиво дърво е познато още с имената самодивско дърво, калина. Среща се в горите, по скалисти места и в някой от градските паркове. Цъфти през месеците май- юни с прекрасни бели цветове, които по-късно през годината се заместват от червени топченца (плодове). Така украсено дървото остава до средата на месец декември.Червените плодове са богати на органични киселини, танини, пектин, каротеноиди, витамини и се продават във всяка дрогерия.

Смрадлика (Cotinus coggygria)  
Смрадликата е страхотно красиво растение. Израства като храст, достигащ до 4 м височина. Специфичните му синкаво-зелени листа през есента се обагрят в прекрасно оранжево, жълто и червено. Цъфти в бледожълти цветчета, които след като прецъфтят, се превръщат в големи розови пухчета. Смрадликата има изключителни лечебни свойства и традиционно се среща в дворовете на къщите.

Лавандула (Lavandula officinalis)  
От дълбока древност, лавандулата е намирала място в градините край къщите. Нейните прекрасни сини, синьо-лилави цветове и омайващ аромат са причината тя да се ползва масово в цветните градини и озеленените дворове.

Градински чай  (Salvia officinalis) 
Името на растението произлиза от латинската дума за „здраве“ и неслучайно древните хора са го определили така. Салвията е често срещано растение в България, но е време да излезе от затънтените ъгълчета на двора, където заедно с ментата, джоджена и маточината, вирее на воля. Има няколко разновидности на градинския чай, които са много подходящи за озеленителни дейности :

  • salvia tricolor – листата са изпъстрени в зелено, виолетово и бяло

  • salvia purpureascens – листата имат тъмновиолетова окраска

  • salvia alba – цъфти в прекрасни бели цветове

Мащерка (thymus serpyllum)  
Нашите баби наричат това растение пчелна билка, див чай, бабина душица. С множеството си цветчета и силно ухание, мащерката е изключително подходяща за всяка градина. Освен здравословна билка, тя е и чудесна подправка. Мащерката е непретенциозно растение. Засажда се около алеи и между плочите на пътеката, защото е устойчива на утъпкване и когато се разхождате в градината, около вас ще се носи прекрасен аромат.

Момина сълза (Convallaria majalis)
Прекрасно пролетно цвете с много нежен аромат. През есента растенията изчезват, но напролет от коренището се появяват отново нови и нови растения. Цъфти с нежни бели камбанки през месеците април и май.

Както вече Ви споменахме, билките, които имат достатъчно декоративни свойства, за да са част от озеленяванена двора или градината, са много. В градинските центрове се продават около десетина вида. Ние, от екипа на Градинари.БГ ползваме близо тридесет вида лечебни растения, сред които здравец, лечебен исоп, къри, розмарин, бял равнец, босилек, златен дъжд, семпервивум и други.

Билките успешно съчетават лечебната сила на природата и нейната красота. Използвайте ги и  вашата градина ще придобие нов, специфичен облик с аромат на здраве.

 

 

Страницата  е подготвена с помощта на фирма “ Професионални градинари” ЕООД


www.gradinari.bg

Споделете тази публикация