И градината отвори вълшебните си очи…

Декоративните езерца – ефектна рамка на всемогъщата вода!

 

Сред мъдростите на източната философия съществува твърдение, че има две неща на света, които могат да се гледат безкрайно, без това никога да ти омръзне – танцуващите пламъци на огъня и шеметния път на течащата вода…

Декоративно езеро и поточе

И това безспорно е така, защото тези удивителни процеси едновременно успокояват и хипнотизират, премахват като че ли с магическа пръчица натрупания стрес и зареждат с положителна енергия!

Ефект с декоративно езеро в градината

Просто  нямаше как да не се сетим за онази приказка от детството, в която живата вода спасяваще героите от всякакви бедствия – точно това уникално свойство на водата може да спаси и мнозина, които имат възможност да си уловят в рамка малко вълшебство, каквото на практика е декоративното езерце.

1

А и не ви ли се струва, че чрез едно такова съоръжение, градината сякаш „проглежда” към нас и света,  става още по-завършена като цялостен организъм, наподобяващ естествената природа?

езерце с мостче

Факт е, че най-голямата инвестиция като време, средства и усилия при изграждане на декоративно езерце са в началото – после остава грижата основно за почистване на водното градинско око.

езеро край беседката

Формата на езерцето зависи както от размера на градината, така и от предпочитанията на тези, които е му се радват. Кръгло, поставено в четвъртита рамка или максимално достоверно пресъздаващо формата на образци в природата, е въпрос на личен избор.

02

Но малко или по-разкошно като площ, то винаги се превръща в истинско градинско бижу!

Езеро с фонтанче

Мястото на езерцето в градината също зависи все пак от възможностите й, но би било добре то да се намира поне 4-5 часа през деня на слънце, за да се развиват правилно растенията, които го украсяват.

С борд от речни камъни

При възможност е добре окото на градината да не е близо до големи храсти и дървета – падналите листа са красива гледка, но до време или поне преди да почнат да гният и да променят баланса във водния свят на езерцето.

Голямо декоративно езеро с мостче

С повече четене на специализирана литература и повече сръчност всеки би могъл да се справи с изграждането на домашно декоративно езерце, но помощта на специалистите не е никак излишна при оформянето на ефектно и по-сложно съоръжение.

 

А преди всичко са идеите – поредната доза вдъхновение е на разположение в нашата галерия!

 

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment