В градината ли сме или в зоопарка?

Изкуството да създаваш уникални живи скулптури…

 

Представете си следната картина:  в домашната  градина или във вътрешния двор на къщата весело да подскачат делфини, да се разхождат слончета или дори приказни герои…

Всъщност, защо не, но в случая ще  направим и  една единствена уговорка –  те да са съвсем, съвсем истински и живи, но да са от… храсти!

Защото става въпрос за нещо конкретно – скулптурите от подрязани по специален начин растения, дървета и храсти се наричат топиари (topiary).

Според класическото определение, топиарното изкуство е геометрично декоративно оформяне на дървета и храсти чрез резитби, използвайки за целта шаблон или извършвайки операциите „на ръка“.

Познаването и използването на тази техника може да доведе до създаването на всякакви форми, които фантазията роди, но обикновено най-атрактивните образци за подражание в градината са фигури на различни животни.

Разбира се, но и много, много други варианти и форми, които могат да бъдат произведени.

Те варират от прости форми като глобуси или пирамиди до много по-сложни проекти, като например птици или човешки фигури.

Топиарното изкуство не е никак ново – свидетелства за приложението му датират още от времето на древните римляни, но истинският му разцвет в Европа е през периода на Рененса.

Днес такива фигури могат да се видят в градини по целия свят.

Не бихме могли да твърдим, че подобни скулптурни форми от растения са по силите на всеки, но може пък някой ентусиаст да реши и да опита?!

Само трябва да се има предвид, че не всички растения са подходящи за това изкуство – по-лесно се работи с такива, които имат по-малки листа и компактен растеж.

А за по-сложните форми е почти задължително да  се използва предварително изработена метална (телена) рамка.

Със сигурност специалистите в това изкуство ще се справят най-добре, а ние, останалите, можем поне  да се порадваме на някои от тези чудесни и невероятно  симпатични фигури, които красят различни градини по света.

 

Галерия:

 

 

Соларни лампи – градински в магазин Жилища 
Градински фенери в магазин Жилища 

 

Споделете тази публикация

Post Comment