Стилове и правила в градината

Пролетта е подходящ сезон за направата на озеленяване. За тези от Вас, които все още се колебаят как да изглежда градината, сме подготвили малко полезна информация

Има различни стилове в ландашафтния дизайн, които лежат на основни правила.

Едни от тях предлагат строга симетрия, прави линии и композиция. Това придава тържественост, театралност и строгост.
Те са подходящи за хора, които имат силно развито чуство за порядък. Дизайнът предполага терасиране, алеи и изчистени форми.

Характерна особеност е изключително добре поддържаната тюркоазено зелена трева.

Живите плетове варират по форма и размер, но винаги са идеално подрязани.
Ползват се цъфтящи храсти, разположени на ключови места, оформени по начин, ненарушаващ цялостния изглед.

Стилове и правила в градината

Други стилове се доближават до естествените пейзажи като стремежът е да се постигне хармонична връзка между
човека и природата. Основните принципи на този тип градини е отсъствието на прави линии, използването на естествени материали и множество растения с контрастиращи форми, цветове и размер.

Градините в естествен стил предполагат минимално участие на човека. Цветните кътове се формират така, че целогодишно да се менят цветовете и багрите. Многогодишните /пиренни/ растения, ароматните треви, цъфтящите храсти и парковите дървета, които се използват за направата на този тип градини, изискват минимална поддръжка.

Най-важното е една градина да се създаде така, че да отразява вкуса и начина на живот на собственика й.
Основни опорни точки са: как тя ще бъде използвана и каква ще е връзката й с дома и заобикалящата я среда.

Ако Ви е допаднала дадена идея, това не означава, че трябва да се придържате строго към нея. На един участък могат умело да се съчетаят няколко стила като е важно това смесване да се извърши в пълна хармония с всички фактори, които са определящи за терена.

През последните години в България широко приложение намират така наречените Алпийски градини.
Те са съставени основно от растения, типични за планините. Този тип градини се ползват като отделен елемент от цялостното озеленяване на градината. Те не са просто обикновен насип от камъни. За център им служи масивен камък или група камъни, символизиращи планински връх.

Голям интерес и все по-широко приложение в озеленяването намират билките и ароматните треви. Някой от тях имат чисто естетически свойства, но повечето намират практични приложения дори в кухнята – било то свежи, сухи или замразени.
Обикновено се разполагат в слънчевите части на градината. Видовото разнообразие в тях е голямо. Използват се многогодишни почвопокривни растения, декоративни треви, нискорастящи дървета и храсти.
Много подходящи са седумите, които се характеризират с месести листа и стъбла, слаб растеж, продължителен цъфтеж и са изключително устойчиви на сух въздух и почвена суша.

Билките могат да бъдат оформени в отделен кът, но също така може да се засаждат заедно с цветята в цветните алеи, между дървета и храсти, около алеи.

Например, подходящо е засаждането на мащерка между камъните на плочкопътеката. Тя е устойчива на утъпкване и има изключително приятен аромат. Билки, съчетаващи декоративни свойства и практични приложения са: босилек, розмарин, мента, къри, лавандула, салвия, риган, ехинацея и др.

Препоръчително е при формиране на идеята за озеленяване на Вашия двор или градина, да се допитате до специалисти или директно да поверите работата на тях. Благоустрояването на дворни участъци изисква доста познания. В България площите обикновено са с размери до 1000 квадратни метра, което изисква внимателен подход към избора на растения.

Например, ако искате да увеличите зрителното пространство, ще използвате невисоки дървета и храсти. Живите плетове заемат малко място и разделят градината на зони – по този начин не позволяват да я обгърнете с поглед. Алеите с неправилна форма „удължават“ и „разширяват“ градината.

ндивидуалноста на човека и неговият характер задължително оказват влияние на заобикалящите го предмети. Същото се отнася и за градината. Пожелаваме Ви да създадете свое парченце природа, в което не само да се чувствате комфортно, но и да Ви доставя естетическа наслада.

 

Статията е подготвена с помощта на
фирма “Професионални градинари” ЕООД: www.gradinari.bg

Споделете тази публикация