Жив плет за красива ограда

Искате  да имате красива ограда – тогава засадете жив плет!

 

Той е не само прекрасна декорация за вашата градина, но и непреодолимо препятствие за хора и животни. Височината, на която желаете да бъде плета, лесно се регулира с обикновена ножица за подрязване на храсти, а самото занимание може да се превърне в удоволствие за всеки.

Чрез резитба се създават различни фигури и форми, което ще придаде допълнително очарование, уют и простор на двора и градината. Грижата за поддръжката на живия плет е много лесна и не изисква влагането на допълнителни средства след засаждането. Остава удоволствието от постигнатата хармония с природата, която влияе благоприятно върху жизнените сили и настроение.

Живите плетове могат да бъдат: иглолистни, широколистни, пъстролистни, бодливи, цъфтящи и дори вечнозелени. Живият плет може да се съчетае с цветни акценти от други видове, които ще му придадат уникален и разчупен изглед. Може да се засадят като отделни растения, и като храсти в различни кътчета на двора или градината.

Особено подходящи за това са цъфтящите видове – хибискус, спирея, жълт дрян, червен дрян, цезалпиния, жасмин, японска дюля, както и вечнозелените – туя (във всичките й разновидности) ,юниперус комунис, купресокипарис голд, юниперсус.

Ефектът е още по-впечатляващ, ако се съчетаят два или повече растителни вида в един жив плет. Но най-хубавото е, че вашата ограда ще се вписва във всеки архитектурен стил и ще подхожда на всички видове растителност, осветление, алеи, настилки и водни декоративни елементи.

Когато решите, можете да промените формата и височината на вашата ограда и по този начин  всеки път да придавате различно звучене на градината. Чрез живия плет може да разделите двора, независима дали е голям или малък, на уютни кътчета за хранене през топлите летни дни и вечери, на местенца, в които да се ”скриете” от света около вас, за да почетете любима книга или просто да се уедините, за да поработите сред цветните туфи и игривите сенки на листата.

Безкрайните комбинации от цветове и аромати, създадени с фантазия и любов, ще  превърнат градината в най-любимо кътче за отмора и работа – обградено от прекрасната  зелена рамка на естествената  растителна ограда.

Споделете тази публикация