Навеси, беседки, тенти и павилиони – КЪТОВЕ ЗА ОТДИХ В ГРАДИНАТА

Всички растения си имат дом – освен в живата природа, градината или задния двор на къщата е мястото, което сме им отредили.

Но за да можем да се наслаждаваме на ароматната им прелест и изкушаващи багри, не е достатъчно да хвърляме само
поглед през прозореца или да се разхождаме измежду тях.

Навеси, беседки, тенти, павилиони

Навеси, беседки, тенти, павилиони Навес изпълнен от дървена конструкция

Именно затова създаваме различни кътчета в градината, от които можем да се потопим в атмосферата на естествената
природа и да релаксираме, насищайки сетивата си с изящни ухания и цветове.
Обикновено първоначалните инвестиции са съсредоточени в изграждането на къщата или вилата и едва после идва моментът за благоустрояване и озеленяване на вътрешния двор. Въпросът с каква форма и от какъв материал да бъде изпълнена нашата беседка или навес е много индивидуален, но е препоръчително да са в същия стил като архитектурния облик на къщата.
Те могат да бъдат изградени практически от всякакъв материал – тухли, естествен или изкуствен камък, но ако има изделия, които се вписват хармонично в градината или двора, то това са направените от дърво.
Защото дървените навеси, беседки, перголи, градински мебели, освен удобство, са и радост за погледа през всички годишни времена.

Навес от дърво, боядисан в синьо Дървен навес

Красиви са винаги и през всички сезони – обгърнати от пролетна зеленина или обсипани с ярките цветове на лятото, пре-
ливащи с багрите на огненозлатната есен, а дори и когато са покрити със сняг през зимата.
А съвременните материали за предпазване и защита на дървото дават гаранция, че градинското съоръжение ще просъществува десетилетия напред.

Навеси, беседки, тенти, павилиони

Друг, също много предпочитан вариант за изграждане на градинска беседка и павилион, са леките ефирни конструкции от ковано желязо. За защита на метала от атмосферните условия е необходимо да се полагат известни грижи, за да се запази добрия вид на мястото за отдих.

В някои случаи, според индивидуалните предпочитания, павилионите могат да се остъклят, с което се превръщат в почти независими от летните дъждове, бури или хладен вятър, местенца за уединение.
Освен като кът за отдих, беседките и павилионите придават и допълнителна украса на градината, а не на последно място са особено предпочитани и от децата като декор на техните игри.

Навеси, беседки, тенти, павилиони

Друго решение за защита на откритите пространства в градината, когато времето се развали, но не желаем да се лишим от удоволствието да обядваме или пием кафе навън, са сгъваемите тенти или перголи.

Те предлагат стилен начин за предпазване от слънце, дъжд и вятър както на кътчетата за отдих, така и на домашния басейн или балкон като същевременно продължим да се радваме на свеж въздух.
Тенти или перголи се изработват от различни материали, а задвижването им може да бъде ръчно или с ел. механизам.
Ако имате съмнения относно избора на кът за отдих в градината, посъветвайте се с ландшафтни специалисти или просто се оставете на творческия порив на собствената ви фантазия.

Навеси, беседки, тенти, павилиони

Споделете тази публикация