Идеи – Градина в сандъче или на оградата? Защо не?!

Ако все още не сте оформили своята градина или искате да създадете такава на балкона си, ето няколко идеи.

Ако имате достатъчно пространство, най-доброто решение е да бъде изградена класически вариант градина с бухнали островчета от цветя и храсти, алеи, алпинеуми, защо не мини-езерце и да се посадят различни видове дръвчета.

Но ако това е невъзможно по обективни причини или нямате достатъчно време да организирате и поддържате едно такова решение, направете си градина в сандъче! Те обикновено са направени от импрегнирано дърво и изолирани специално отвътре, за да могат растенията да виреят безпроблемно, след като бъдат засадени.

Растителните видове може да изберете по свой вкус или след допитване до специалист кои от тях могат да се комбинират и да виреят съвместно.

Сандъчетата с цветя могат да бъдат разположени както в двора, така и на верандата или терасата. Комбинират се чудесно с дървени преградни решетки и перголи.

По този начин се получават чудесни цъфтящи градини, независимо къде са разположени – в ограниченото пространство на малък балкон или обширна градина.

Ако сте избрали т.нар. „пълзящи” растения, които ще покрият решетката, то тя ще се превърне  в „зелена” преграда, пазеща от любопитни погледи, а вие ще имате уютно и красиво ъгълче например на балкона. Прекрасно начало на деня е да пиеш кафе сред свежи растения, отпуснал се удобно на кресло или шезлонг на терасата, а съседите само да завиждат, нали?

Ако пространството в двора ви позволява, може да изградите един приятен за вас и близките ви оазис, състоящ се от градински мебели, дървени преградни решетки и пергола.
В градината дървените решетки, които са с различни форми на отворите,  могат и сами по себе си да отделят символично различни кътове. Ако изберете и пейка от дърво, която да поставите до преградата – и ето, получавате чудесно местенце за отдих.

Кликнете върху снимките, за да ги видите в голям формат ¬

 

 

 

 

 

 

Ако не обичате високи монолитни огради, които да скриват къщата и градината ви от всякакви любопитни погледи, а и живеете в спокоен квартал и съседите ви са абсолютно добронамерени, може да замените стандартната ограда с композиция от дървени преградни решетки и сандъчета, обвити със зеленина. Вярно е, че през зимата една такава ограда ще е загубила чара си, но може да се направи комбинация с вечнозелени храсти, които да не позволят картината да стане тъжна и скучна.

Кътът за хранене на открито в градината също може символично да отделите с дървени решетки – за да се радвате обаче на останалата градинска панорама, не я скривайте изцяло с пълзящи растения. Или изберете модели с по-големи прозоречни отвори.

В градината дървените решетки, които са с различни форми на отворите, могат и сами по себе си да отделят символично различни кътове.

След като изберете видовете растения, моделите сандъчета и решетки, не забравяйте да се информирате как точно трябва да се грижите за тях и след като отминат прекрасните топли месеци и зимата отново ни напомни за себе си!

Споделете тази публикация