Есенни грижи за красива  градина догодина!

Какво си пожелава градината през есента?

 

Есен, все още времето е относително топло, но за своеобразна компенсация, природата ни дарява с невероятен калейдоскоп от ярки и богати на нюанси цветове и аромати. Всъщност, есента съвсем спокойно можем да я определим и като един прекрасен и вълнуващ предговор към дългата зимна глава в книгата на годишните сезони.

радината през есента

Повечето любители-градинари още при първите намеци за хладно време в края на едно дълго и горещо лято, са готови да въздъхнат с облекчение, че грижите им за градината са към своя край. Да, но не съвсем, защото преди да се отдадат на заслужена почивка, все още има доста неща, които да се свършат преди снегът да декорира в бяло двора и градината.

Като начало, есента е чудесно време за пресаждане на растенията, защото почвата съдържа достатъчно влага, благодарение на честите дъждове. А земята все още е топла от лятото и есента, така че растенията все още имат време да свикнат с новото си място и да образуват нови корени.

Може също да се засаждат спокойно и нови растения без никакви угризения. Например, преди да е паднала първата  слана през есента е идеалното време за садене на рози в градината.

Луковичните растения също могат да бъдат засаждани през есента, за да могат техните цветя да покълнат в навреме през пролетта.

Когато храстите пожълтеят или техните стъбла започнат да се навеждат към земята, както и да започнат да пускат семена, е време да бъдат подрязани. Това се налага, защото през есента растенията изсмукват сока си обратно към корените и ако не се подрежат, е възможно да повехнат.

Храстите могат да бъдат подрязвани до около една четвърт от размера им. Все пак това може да варира според типа на храста.

градината през есента

Живият плет също трябва да се подреже за последно през есента, за да се предотврати загниване, ако се натрупа влага. Това трябва да се прави внимателно, без да се образуват дупки, за да не изглежда живият плет оголен – през зимата той не може да израстне отново.

През зимата влагата, ниските температури и слабото слънце могат да се отразят на дворната морава – затова тревните площи се нуждаят от известни грижаи, преди да бъдат сковани в студа. Килимът от опадали листа, колкото и да е красив, трябва да бъде премахнат от тревната площ – ако листата останат там, те ще я лишат от светлина и ще станат виновници за увеличаване на сухите, кафяви места и развиването на мъх.

За последно моравата трябва да се окоси в началото на ноември, като тревата не бива да е по-къса от 5 см – по-дългата трева има повече полза от намалената слънчева светлина през есенно-зимния период. Това ще гарантира по-добра устойчивост срещу плевели и мъх.

Препоръчително е използването на есенен тор. Есенните торове обикновено имат ниско съдържание на азот и високо ниво на калий. Увеличеното количество калий прави тревата по-силна и увеличава устойчивостта й на слана. През есента не бива да се използват традиционните есенни торове, тъй като те съдържат голямо количество азот и карат тревата да расте по-бързо, което от своя страна я прави по-податлива на слана.

Има и други дребни на пръв поглед, но съществени неща, които трябва да се свършат преди първата слана. Например, розите и другите растения, които са чувствителни на слана, трябва да бъдат покрити със съчки или листа или да бъдат обвити в найлони.

Летните луковици, като например далии, трябва да се изкопаят и приберат на проветриво място в мазето. Саксийните растения трябва също да се приберат някъде вътре в къщата на топло.Естествено, същото трябва да се случи и с градинските мебели или най-малкото, да бъдат надеждно покрити.

 

 

Е, когато настъпи същинската зима, за всички любители-градинари ще останат само грижите по стайните растения – нищо работа, като се имат предвид сериозните грижи по двора и градината, нали?

Ще настъпи време за лежерна почивка през уикендите у дома, но само до първите симптоми на пролетта! Наслаждавайте му се пълноценно, че после отново ще се запрятат ръкави!

Споделете тази публикация