Градина в минималистичен стил

Зелен спокоен оазис някъде в Лондон

 

Как ви се струва на пръв поглед тази градска градина? Дали е достатъчно уютна? Като се има предвид, че се намира във вътрешен двор на сграда в град като Лондон, фактът, че я има, за нас е достатъчен, за да поднесем адмирациите си на собствениците и нейния създател.

Градината е реализирана в стила на така актуалния в съвремението ни стил минимализъм, чиито отличителни белези са: пределна лаконичност на формите, почти пълно отсъствие на декорация и орнаменти, яснота на композицията, монохромност и предпочитание към естествените материали и текстури.

Минимализмът като стил и краен резултат се стреми да елиминира напълно използването на декоративни средства, вярвайки, че за архитектурата е достатъчно наличието на стени и покрив, а в интериора – най-основните мебели като легло и маса например.

Тази градина е дело на ландшафтния дизайнер Amir Schlezinger, чиято специалност са изготвянето и реализирането на проекти за покривни градини и тераси.
Конкретната идея на тази малка градска градина е визуално да следва и продължава интериора на жилището, за да се получи своеобразното му разширение, но на открито.

Разположените L-образно пейки повтарят формата на камината в дома, а настилката от твърдо дърво продължава линиите на паркета в дневната. Пейките са изработени от дърво с ефектно скрито осветление в основата и декорация от камък, а с ъгловото си разположение оползотворяват максимално ограниченото пространство.

Малкият градински водопад наподобява сякаш планински поток, укротен в рамка от гранит. Маса и шезлонги от метал прелагат още удобство и кътове за отдих на собствениците от една страна, а от друга – допълват ефектния съюз от природни материали – камък, дърво, метал и вода.

Този спокоен оазис не би били толкова очарователен без многото високи растения, които го обграждат като жива ограда и щит срещу градския хаос и динамика.

Тази мини-градина е като образец на възхитителното умение да се спечели малко уединение сред шума и стреса на големия град. Да имаш такъв кът и то в Лондон си е направо богатство, съизмеримо само с неочаквано получена голяма премия или печалба от някоя лотария.

За повече информация:

www.mylandscapes.co.uk/regents7.htm

 

 

Споделете тази публикация